Nečas dostal nakládačku: Hodně rychle zapomínáte na sliby! Proč se obchodníci zlobí?

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) slíbil před půl rokem opatření, která zabrání další metylalkoholové tragédii. Prodeje alkoholu jako koncesované živnosti jsme se dočkali až nyní, podle úterního vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) je však toto nařízení v aktuální podobě k ničemu.

Stanovená pravidla pro získání oprávnění na prodej alkoholu jsou podle obchodníků natolik volná, že může koncesi získat prakticky kdokoliv. O povolení může totiž nyní zažádat každá osoba starší 18 let s čistým trestním rejstříkem, což představitelé SOCR ČR považují za naprosto nedostatečné a příliš široké vymezení.

"Obchodníci a restauratéři společně s výrobci a dalšími institucemi proto navrhují, aby koncesi získal pouze prodejce, který vede řádné, nejlépe podvojné účetnictví, je plátcem DPH a řádně registruje své tržby," nechal se slyšet prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Ten si myslí, že jen tak je možné vymýtit nelegální prodeje a zároveň narovnat podmínky na trhu, kde poctiví podnikatelé zatím bohužel často doplácejí na ty nepoctivé.

"Je nám smutno z toho, jak rychle se zapomíná na předsevzetí, jež byla nastolená v době, kdy se alkoholová krize řešila. Státní orgány s potěšením přijaly naší operativnost i ukázněnost a je nutno podotknout, že jsme tím přispěli k rychlému vyřešení dané situace. Avšak nyní, když je problém zažehnán, státní orgány zase rychle zapomněly, co slíbily pro nápravu a neopakování něčeho podobného," říká viceprezident SOCR ČR Pavel Hlinka.

Koncese ve své současné podobě je podle Hlinky pouze další papír, který si podnikatel potřebuje založit do svého šanonu. "Pokud jsou stejným způsobem řešeny problémy s růstem ekonomiky, pak se nedivím, že se žádný nedostavuje," zakončil Pavel Hlinka.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Alkohol metylalkohol

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy