Česká Telefónica bude zřejmě na prodej

Praha - Španělská telekomunikační společnost Telefónica uvažuje o prodeji určitého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic a dalších majetků v celém světě. Uvedla to ve čtvrtek agentura Bloomberg s odkazem na informované zdroje. Nejzadluženější evropská telefonní společnost potřebuje prodávat aktiva, aby dodržela plán snížit letos dluh o čtyři miliardy eur (103 miliard Kč).

Podle lidí, kteří si nepřejí být jmenováni, jsou vysoko na seznamu možného prodeje aktiv česká a irská divize. Dalšími kandidáty prodeje je zbylý menšinový podíl ve druhém největším čínském mobilním operátorovi China Unicom a aktiva v pěti zemích Střední Ameriky. Zatím ale vedení firmy o ničem nerozhodlo a ani nenajalo banku, která by mu s prodejem aktiv radila.

Mluvčí španělské Telefóniky se ke zprávě odmítl vyjádřit. Šéf firmy César Alierta loni zahájil prodej majetku a odložil výplatu dividend, protože Telefónica se ocitla pod tlakem na snížení ratingu, které by firmě zdražilo úvěry. Po prodeji podílu v německé divizi se ale tlak na společnost zmírnil a Telefónica zastavila plány na prodej akcií latinskoamerické divize, která se na tržbách skupiny podílí asi polovinou.

Kdyby Telefónica snížila svůj podíl v české divizi z 69 na 50 procent, získala by tím asi miliardu eur (téměř 26 miliard Kč), uvedla k dohadům investiční společnost FM Capital Partners, Další miliardu eur by mohl vynést prodej irské divize a aktiv ve Střední Americe. Prodej zbylých pěti procent v China Unicom by Telefónice získal 1,6 miliardy dolarů (32 miliard Kč).

Česká makléřská firma Brokerjet serveru kurzy.cz napsala, že spekulace o prodeji české Telefóniky nejsou nic nového. Loni se o ni údajně zajímala skupina PPF. Aktuální podíl španělské Telefóniky SA v Telefónice ČR má hodnotu okolo 2,6 miliardy eur. J&T banka nepředpokládá, že by Telefónica byla schopna prodat necelých 20 procent české divize s tím, že by jí zůstalo 50 procent.

Po vlně akvizic minulého desetiletí za 85 miliard dolarů dluh Telefóniky k loňskému 31. prosinci činil 51,3 miliardy eur a stále překračoval hodnotu firmy. Akcie Telefóniky za posledních 12 měsíců klesly o 11 procent, zatímco index madridské burzy IBEX zůstal v té době téměř beze změny.

V České republice je Telefónica Czech Republic největší telekomunikační společností. Provozní zisk české divize loni klesl o 9,2 procenta na 19,8 miliardy korun a výnosy se snížily o 3,5 procenta na 50 miliard korun.

Související

O2 Telefonica

Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

Více souvisejících

Telefonica O2

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy