Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

"Případy budou posuzovány ve standardním režimu," potvrdil na dotaz ČTK mluvčí soudu. V praxi to znamená, že příslušné jednání se nejspíš ani neodehraje v letošním roce a rozsudek by měl být vynesen nejdříve v létě 2020, pravděpodobněji ale až ve druhé polovině roku. Pokud unijní soud rozhodne ve prospěch firem, velmi pravděpodobně by rozsudek měl retroaktivní účinnost se všemi finančními a dalšími důsledky, které by to mohlo znamenat.

Od 15. května mají v unii začít platit maximální ceny 19 centů (asi pět korun) plus daň za minutu volání do zahraničí a šest centů (asi 1,50 Kč) plus daň za textovou zprávu. Novinka doplňuje už platné zrušení roamingových poplatků za volání ze zahraničí domů, dosud totiž v zásadě platí dvě různé ceny v závislosti na směru přeshraničního hovoru.

Obě společnosti míní, že nová pravidla porušují "principy subsidiarity a proporcionality", tedy, že legislativa na unijní úrovni je v tomto případě zbytečná a právně nepodložená. Jsou podle informací ČTK také přesvědčeny, že jsou zasažena jejich majetková práva i práva na svobodu podnikání. Vadí jim navíc, že prý nebyly dostatečně zhodnoceny důsledky, které bude nový kodex mít.

Muj navrh na snizeni cen po EU, ktere ma zacit platit v pulce kvetna, napadly u Evropskeho soudniho dvora nejvetsi evropsti operatori. Mocna lobby, na kterou jsem narazela celou dobu jednani. Verim ve vitezstvi!https://t.co/cZjerVyJ0W

— Dita Charanzová (@charanzova) 29. března 2019

"Na tvrdý odpor operátorů jsem narážela v průběhu celého projednávání svého návrhu, operátoři odmítali přistoupit na snížení cen, byť si za volání do zahraničí účtují i stonásobky svých skutečných nákladů. Právě přemrštěné ceny za volání do jiné země EU, u nás i 25 korun za minutu, mne motivovaly k tomu, abych se situací zabývala," upozornila česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která se na přípravě této části pravidel v minulých měsících výrazně podílela.

Související

Více souvisejících

Mobilní operátoři Soudní dvůr EU Ekonomika Telefonica O2 Deutsche Telekom

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy