Baťovi potomci ženou Česko do Štrasburku, požadují miliardy

Praha - Potomci obuvníka Jana Antonína Bati (1895 až 1965) nejspíše půjdou se svými nároky na navrácení majetku, zestátněného po válce v tehdejší Československé republice prezidentskými dekrety kvůli údajné Baťově kolaboraci s nacisty, až k soudu ve Štrasburku. Právu to potvrdil důvěrník rodiny Baťů Marek Belza.

Potomky k tomu povzbudilo české i slovenské uznání nezákonnosti poválečného odsouzení J. A. Bati jako kolaboranta. Jedná se přitom o rozsáhlý majetek a akcie znárodněné firmy Baťa, a. s. Zlín za minimálně desítky miliard korun, píšou Novinky.cz. „Potomci Jana Antonína Bati uvažují o tom, že se budou náhrady škody domáhat přes mezinárodní soud ve Štrasburku. Nemají jinou možnost," řekl Belza.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. Za jeho vedení továrna i město Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žije osm desítek členů jeho rodiny. Baťova vnučka Dolores Bata Arambasic již dříve z Brazílie naznačila, že by se mělo jednat až o pět miliard dolarů.

Po druhé světové válce ale československý národní soud označil J. A. Baťu za zrádce a kolaboranta. Veškerý majetek firmy včetně rodinné vily uprostřed Zlína stát poté zkonfiskoval. V roce 2007 bylo jméno J. A. Bati znovu očištěno, když rozsudek z konce 40. let zrušil jiný soud. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že Baťovy podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity.

Také Slovensko zrušilo trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který československý soud v roce 1947 uložil podnikateli Janu Antonínovi Baťovi. Baťově impériu patřila na Slovensku například továrna v Partizánském a řada nemovitostí včetně Bojnického zámku, který se řadí k nejvýznamnějším slovenským památkám.

Podle zástupce dědiců Peciny Baťova rodina nemá na Slovensku zájem o restituci a navrácení majetků. Bude žádat jen peníze. Ty prý chce investovat zpět na Slovensku. Celková částka ještě není vyčíslená, ale jde o miliardy eur. Jen v případě Bojnického zámku se mluví o 300 milionech eur.

Související

Společnost Baťa

Baťa: Do velikosti bot při on-line nákupu se netrefí třetina lidí

Do správné velikosti bot při nákupu na internetu se podle statistik společnosti Baťa netrefí třetina lidí. Velká část zákazníků raději ani nákup obuvi on-line nezkouší a odkládá ho. Baťa má své prodejny otevřené pro nákup bot pro děti a mládež, lidé si v obchodech mohou také vyzvedávat internetové objednávky, nevhodné zboží v nich mohou vracet či vyměňovat. Týká se to i výrobků zakoupených před uzavřením obchodů. Zástupci společnosti to dnes sdělili ČTK.

Více souvisejících

Baťa Soud pro lidská práva Štrasburk restituce

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy