ČOI půjde po "šmejdech" s další zbraní. Bude to něco platné?

Praha - května (ČTK) - Česká obchodní inspekce bude moci od příštího roku pořizovat na předváděcích akcích zvukové a obrazové záznamy. Umožní to kontrolní řád, který vstoupí v účinnost od 1. ledna 2014. Použití záznamové techniky má podle náměstka ministra průmyslu Tomáše Hajduška odradit prodejce od použití agresivních obchodní technik.

"Mám tím na mysli například bránění v odchodu z prodejní akce bez toho, aby byl proveden nákup, nebo odebírání občanských průkazů a odmítání jejich vrácení bez uzavření kupní smlouvy. A v neposlední řadě křičení na seniory či přímé vyhrožování," řekl ČTK Hajdušek.

Česká obchodní inspekce je připravena vybavit všechny regionální inspektoráty příslušnou technikou a začít ji využívat ihned od začátku příštího roku. Podle inspekce novinka umožní lépe dokázat případné porušení zákonů. "Například losování slev za plentou, podpis smlouvy v zákoutí, tlak na seniory nebo manipulaci se smlouvami," uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Podle návrhu novely zákona o ochraně spotřebitele budou také muset pořadatelé předváděcích akcí hlásit dopředu České obchodní inspekci (ČOI) místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet. To bude muset být také uvedeno na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akci lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta.

Pro ty seniory, kteří se stali obětí podvodných praktik prodejců, spouští Ministerstvo průmyslu nový systém tzv. spotřebitelského ombudsmana. Do toho se zapojí obecní živnostenské úřady, budou fungovat jako místo, na které se poškození mohou obrátit, píše ihned.cz.

Úřady pak stížnost například předají nevládním neziskovým organizacím, které se věnují ochraně spotřebitelů, a ty se budou věcí dál zabývat. "Platíme těmto organizacím roční příspěvek 15 milionů korun, chceme s nimi tedy i takhle spolupracovat a už jsme to s nimi i projednávali," dodal Kuba.

Nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích, včetně agresivních, přibylo," uvedl v dubnu ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský. Firem, které oslovují zejména důchodce s předváděcími akcemi, je v Česku asi 500. Tyto akce fungují v Česku sice 20 let, ale agresivita se k nim přidala až v posledních sedmi letech a stále se stupňuje.

Související

Ilustrační foto

Šmejdi to stále zkoušejí. ČOI udělila pokuty za 2,3 milionu

Praha - Organizátoři předváděcích akcí stále porušují povinnost, oznámit informace o konání akce České obchodní inspekci (ČOI). Inspekce provedla ve 2. čtvrtletí 21 kontrol a v šesti případech zjistila porušení předpisů. Z toho v pěti případech se jednalo právě o porušení oznamovacích povinností. ČOI organizátorům uložila šest pokut za 2,3 milionu korun. Inspekce to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

předváděcí akce čoi ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy