Pomoc pro postižené povodněmi: Žádné vodné a stočné

Praha - Lidem a organizacím postiženým povodněmi bude odpuštěno vodné a stočné ve výši dvou měsíčních plateb. Na tiskové konferenci ministerstva životního prostředí to dnes oznámilo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Půjde o oblasti České republiky, které se potýkaly záplavami.

Navrhované zohlednění bude činit maximálně 15 metrů krychlových, což odpovídá průměrné spotřebě, řekl předseda sdružení František Barák, podle něhož se opatření projeví při fakturaci v řádném fakturačním termínu.

"Snížení bude poskytnuto občanům, kteří měli zatopenou domácnost v objektu trvalého bydlení, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků bytových jednotek a vybraným subjektům typu mateřské školy," uvedl Barák.

Nedávné poškodě nejvíce poškodily rybáře a zelináře. „Aktuální výše škod v rámci rezortu zemědělství je 3,3 miliardy korun. Přesnou částku budeme moci vyčíslit, až všude opadne voda. Na zemědělské produkci vznikly škody za 1 miliardu korun, stejná částka se zatím odhaduje u vodohospodářů. Nejvíce postiženi touto povodní byli rybáři a zelináři," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

„Chci ujistit zemědělce, že Státní zemědělský intervenční fond má v terénu lidi, kteří sčítají škody. Od začátku června je na webových stránkách Ministerstva zemědělství metodický pokyn zjišťování a vyčíslování škod způsobených povodněmi," uvedl první náměstek ministra Vilém Žák.

Ministerstvo zemědělství chce pomoci poškozeným povodněmi například poskytováním půjček s co nejnižším možným úročením, které by bylo v souladu s evropskou legislativou, odložením plateb nájemních smluv a plateb vůči státu. Ministr také zmínil aktivaci některých tzv. spících programů, která umožní lidem poškozeným povodní čerpat evropské peníze.

(Zdroj: Parlamentní listy)

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 Petr Bendl vodovody a kanalizace

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie

Policie dopadla podvodníka, který lidem prodával padělané vstupenky na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji v Česku. Strážci zákona již v úterý informovali, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén v Praze a Ostravě, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy