Sbírka: Zaměstnanci MPSV dají zaplaveným rodinám z Černěvsi téměř 70 000 korun

Praha - Zaměstnanci resortu práce a sociálních věcí se rozhodli osobně pomoci lidem z Černěvsi, kterou postihly letošní záplavy. Pro tamní rodiny s dětmi vybrali v zaměstnanecké sbírce 69 501 korun. Jde o malou obec se dvěma stovkami obyvatel na Roudnicku, kterou povodeň poničila i v roce 2002. Vybrané peníze osobně předá ve čtvrtek 27. června starostce Černěvsi Jitce Dyrynkové ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Obec, na jejíž obnovu přispěli zaměstnanci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a České správy sociálního zabezpečení, vytipovalo ministerstvo ve spolupráci s Českou katolickou charitou. Povodeň v Černěvsi zasáhla domy několika hned několika rodin s dětmi. Charita má pracovníky přímo v terénu, takže přesně ví, kde je potřeba přispět, pomoc proto bude naprosto cílená. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová říká: „Solidarita našich zaměstnanců s lidmi, které povodně zasáhly, mě moc potěšila. Nejsme jen úřad, který pomáhá zaplaveným ze státních peněz, ale umíme pomoci také sami za sebe. A je symbolické, že náš příspěvek patří rodinám s dětmi."

Kromě pomoci přímo od zaměstnanců pomáhá MPSV také tím, že Úřad práce ČR vyplácí lidem ze zaplavených oblastí dávky mimořádné okamžité pomoci (MOP) a poskytuje příspěvek na místa pro nezaměstnané, kteří pomáhají s úklidem. Na MOP se tak vyplatilo už více než 23 milionů korun a podpořeno bylo více než 500 nových pracovních míst. Česká správa sociálního zabezpečení také v případě, že firmy a podnikatelé v souvislosti s povodní později zaplatí sociální pojištění, zpravidla promine penále.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 Ludmila Müllerová Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy