Děsivá budoucnost Česka: Budou chybět stovky tisíc řemeslníků

Praha - Nikdo vám neopraví kapající kohoutek, nepostaví dům a nenajíte se v hospodě! Pokud Česká republika v nejbližší době nezmění způsob základního a středoškolského vzdělávání, bude mít v příštích patnácti letech vážný problém s řemeslnickými profesemi a také s nezaměstnaností. Upozornil na to šéf pobočky rakouské vzdělávací agentury hospodářské komory WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.

"Situace je opravdu vážná a ministerstvo školství by ji rozhodně nemělo podcenit. V České republice by mohla v příštích letech většina českých firem přijít o kvalifikované zaměstnance. Pokud nebudeme situaci rychle řešit, může řada zaměstnavatelů odejít na východ," uvedl Zdechovský.

Podle výpočtů rakouských expertů, kteří situaci na českém trhu dlouhodobě monitorují, chybí v České republice ročně kvůli demografickému vývoji 10 až 20 tisíc absolventů učňovských oborů. "Teď začíná období, kdy každý rok bude chybět více a více kvalifikované pracovní síly," vysvětluje Zdechovský. Za pár let tak mohou v Česku chybět stovky tisíc řemeslníků.

V Česku chtějí lidé maturitu, i když na ni nemají

V České republice existuje mnoho maturitních oborů, které nemají uplatnění. Jsou to především obory spojené s cestovním ruchem, managementem nebo sociálními službami. Většina uchazečů pak chce dále pokračovat na vysokých školách. Často mají tito studenti na základní škole velmi špatné známky.

Chybí zedníci, svářeči, kuchaři nebo instalatéři

Podle rakouských expertů by situaci velmi pomohlo, pokud by na základních školách vedle výchovných poradců působili také experti, kteří budou pomáhat žákům s výběrem budoucího povolání. "Děti jsou často od rozhodnutí vyučit se odrazováni rodiči. Nicméně, jak prokazují naše dlouholeté výzkumy, řada řemeslníků si vydělává až dvojnásobek platu vysokoškoláka," uzavírá Zdechovský.

V Česku chybí zedníci, svářeči, kuchaři nebo instalatéři. Velký problém začínají mít stavební subdodavatelské firmy už teď. Zedníci už opravdu nejsou. Ukrajinci už nestačí, nahrazují je Bulhaři, případně Mongolci. Přitom kvalifikovaný zedník nebo pokrývač si už nyní dokáže vydělat kolem 60 tisíc korun. Přitom průměrný plat vysokoškoláka se nyní pohybuje mezi 32 až 48 tisíci korunami. U učitelů základních a středních škol jsou mzdy ještě nižší a to od 23 do 30 tisíc korun.

Související

Ilustrační foto

Odborná školení nebude třeba plnit do konce roku

Odborníci nebo řemeslníci, u kterých to vyžadují normy nebo právní předpisy, nebudou porušovat zákon, když do konce roku nebudou absolvovat povinná školení nebo pravidelné zkoušky. Počítá s tím zákon, který dnes schválila vláda kvůli dopadům pandemie koronaviru.
Farmářské trhy

VELKÝ SEZNAM: Ode dneška mohou otevřít řemeslníci nebo farmářské trhy

Ode dneška mohou znovu otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungovat mohou také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci. Vláda plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělila do pěti etap ode dnešního dne až do pondělí 8. června.

Více souvisejících

Řemeslníci ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy