VELKÝ SEZNAM: Ode dneška mohou otevřít řemeslníci nebo farmářské trhy

Ode dneška mohou znovu otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungovat mohou také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci. Vláda plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělila do pěti etap ode dnešního dne až do pondělí 8. června.

Řada radnic je připravena farmářské trhy okamžitě obnovit. Musí ale dodržet některá opatření. Stánky budou dál od sebe, návštěvníci budou mít k dispozici jednorázové rukavice a dezinfekci. Zrušené jsou doprovodné kulturní programy a ochutnávky. V hlavním městě například začnou fungovat trhy na Tylově náměstí v Praze 2, ovšem zhruba s polovinou stánků. Naopak v Praze 5 zatím trhy nebudou.

Hlásí se také zájemci o obnovené svatby. Tento týden se už budou konat první obřady v Liberci nebo Karlových Varech. Limit deseti účastníků zahrnuje i oddávajícího a matrikáře. Snoubenci nemusejí mít zakrytá ústa a nos. Přítomní mají dodržovat odstup nejméně dva metry, výjimku mají snoubenci a členové jedné domácnosti. Dezinfikovat se musejí ruce podané ke gratulaci a také všechny pomůcky použité při obřadu.

Zatímco psí salóny dnes otevřít mohou, kadeřnictví a holičství mají zůstat zavřená až do 25. května. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to vysvětlil tím, že v klasickém kadeřnictví nastává bezprostřední přímý kontakt mezi cizími lidmi, což je z hlediska epidemie rizikové.

Seznam řemesel a oborů, které mohou ode dneška otevřít provozovny:

sklář, sklenář karosář barvíř brusič truhlář čalouník kameník kožešník parukář, vlásenkář kamnář obuvník, švec písmomalíř modelář švadlena, krejčí grafik, designér kovář, podkovář brašnář, sedlář výrobce bižuterie a ozdob kovolitec bednář výrobce hraček obráběč košíkář výrobce hudebních nástrojů smaltér, galvanizér knihař, tiskař, knihtiskař, vazač opravář pracovních strojů zámečník, nástrojař keramik, hrnčíř nožíř hodinář kovotepec, kovolitec fotograf zlatník, klenotník cizelér, zvonař, pasíř psí salóny pozlacovač platnéř, medailér

Související

Ilustrační foto

Odborná školení nebude třeba plnit do konce roku

Odborníci nebo řemeslníci, u kterých to vyžadují normy nebo právní předpisy, nebudou porušovat zákon, když do konce roku nebudou absolvovat povinná školení nebo pravidelné zkoušky. Počítá s tím zákon, který dnes schválila vláda kvůli dopadům pandemie koronaviru.
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Krize v Česku? Na kvalitního řemeslníka se načekáte. A kvůli packalům si připlatíte. U Jílkové se bouřlivě debatovalo o budoucnosti zručných ručiček

Praha - Česká republika se podotýká s nedostatkem kvalitních řemeslníků. Podle odhadu Hospodářské komory České republiky jich na trhu práce chybí pár set tisíc. V diskuzním pořadu Michaely Jílkové přišli na toto téma diskutovat mino jiné náměstek ministra průmyslu a obchodu a viceprezident Hospodářské komory.

Více souvisejících

Řemeslníci Farmářské trhy Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy