Startuje Nová zelená úsporám. Zažádejte si o dotaci na zateplení. Jak na to?

Praha - Startuje program Nová zelená úsporám, díky kterému můžete dostat dotace na zateplení, výměnu zdrojů tepla či na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Od pondělí do konce listopadu si můžete podat žádost. Pokud se nechcete ztratit ve složitém systému žádání o peníze, přinášíme přehledný návod jak na ni.

Dotace je hlavně určená pro zateplování rodinných domů nebo výměnu zdroje tepla za efektivnější, tedy především výměnu kotle na fosilní paliva (uhlí) například na solární termický systém. Obecně platí, že čím vyšší efektivnost, tím více peněz dostanete. Například při snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 procent vznikne nárok na podporu 25 procent z nákladů. U snížení potřeby alespoň o 50 procent to bude 35 procent z nákladů a u snížení alespoň o 60 procent bude podpora představovat plnou polovinu nákladů. To znamená, že čím více prvků, které uspoří energii, instalujete (výměna oken, zateplení domu, střech apod.), tím vyšší dotaci máte šanci získat.

Dotace bude určená i lidem, kteří staví nové rodinné domy, ale ty budou musit splnit přísná pravidla, aby se novostavby daly započítat mezi tzv. pasivní.

1. Nejprve si sežeňte odborný posudek

Jak už to tak bývá, hned na začátek žádosti o státní peníze budete potřebovat své vlastní peníze. Odborný posudek (ten se skládá z projektové dokumentace a energetického posudku) totiž může vypracovat pouze energetický specialista s oprávněním ke zpracování těchto posudků a auditů. Jeho služby vás budou nejspíš stát několik tisíc korun, seznam certifikovaných specialistů můžete získat na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu. Vzory smlouvy můžete získat například na stránkách Nové zelené úsporám.

2. Hurá na úřad

Stavební záměr je následně třeba na základě odborného posudku projednat s příslušným stavebním úřadem. Pokud má k posudku nějaké výhrady, je třeba jej upravit.

3. Krycí list technických parametrů

Nezbytnou přílohou pro podání žádosti o podporu je mimo jiné krycí list technických parametrů, ten obsahuje soupis všech sledovaných technických parametrů a výkaz výměr provedených opatření. Krycí list technických parametrů musí být řádně vyplněn a podepsán vámi a zpracovatelem odborného posudku. Příslušný formulář je možné najít na stránkách Programu.

4. Z úřadu k počítači

Abyste mohli žádost správně podat, musíte požádat o elektronickou evidenci žádosti o podporu do informačního systému, který je dostupný webu www.nzu2013.cz. Tam také zjistíte, že potřebujete údaje z odborného posudku, který snad již nyní máte vyhotovený. Bez nich vám nepůjde stanovit výše podpory a měli byste „smůlu". Pokud je pro vás velký problém, jak se dostat k internetu, nedej bože z něj poslat žádost, můžete jít na krajské pracoviště. I když jste evidenci, ještě není vyhráno. Klidně se vám může stát, že vás předběhli ostatní a peníze jsou již rozdělené. V tom případě vám přijde upozornění, že žádost už nejde podat.

5. Znovu a tentokrát papírově

Jste již zaevidovaní? Tak teď si musíte žádost o podporu vytisknout, podepsat si všechny písemnosti, které jsou nutné a spolu se všemi přílohami je donést na Státní fond životního prostředí (SFŽP) do osmi dní od doby, co jste v evidenci. Abyste věděli, co všechno budete potřebovat, podívejte se do Přílohy č.II/8 Směrnice ministerstva č.9/2013 (elektronicky zde).

6. Teď se na to podívají úředníci

Když přinesete všechny papíry na SFŽP, začne kontrola, jak žádosti, tak i příloh. Nejdřív jde o formální správnost a úplnost, následně i o věcnou správnost. Pokud najdou inspektoři chybu, vyzvou vás k jejímu odstranění. Měli byste ale mít na opravu dost času (nebo alespoň přiměřenou lhůtu, jak se píše na webu Zelené úsporám). Pokud bude nakonec vše v pořádku, dostane vaši žádost následně Rada fondu a potom i ministr životního prostředí, který o vaší žádosti rozhodne. O výsledcích se dozvíte z dopisu.

7. Odborný dozor stavebníka

Myslíte si, že když vám schválili žádost, tak si již můžete mnout ruce? Opak je pravdou, i po schválení musíte zajistit odborný technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Na webových stránkách programu si můžete stáhnout vzor smlouvy s dozorem.  Zároveň si dejte pozor, aby se při stavbě používaly jenom schválené materiály a výrobky (když si nebudete jistí, zavolejte úředníkům na číslo 267 994 117), od schválených dodavatelů (volat na tu samou linku), oba seznamy by měly být na webu programu.

8. Stavba

Nyní si můžete zateplovat, stavět a měnit. Samozřejmě pouze podle schváleného plánu.

9. A zase na úřad

Postaveno? Tak nyní hurá nazpět s dokumenty na fond, který zkontroluje, zda jste udělali vše podle návodu, případně vám řekne, jaké chyby jste udělali a jak je odstranit. Pokud bude vše v pořádku, uzavře s vámi „Smlouvu" o poskytnutí podpory.

10. Výplata peněz

Toto je velké finále. Pokud jste vše splnili, uzavřeli smlouvu a nezbláznili se, do 90 dní od uzavření smlouvy byste měli mít na účtu slíbené peníze.

Související

Zateplení domu, ilustrační fotografie

Startuje program Nová zelená úsporám Light

Dnes začíná příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light), který má podpořit jednoduchá opatření pro snížení spotřeby energií v nízkopříjmových domácnostech. 

Více souvisejících

zelená úsporám Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 31 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy