Demonstraci zastánců limitů přijeli zničit horníci, dělila je rušná ulice

Ústí nad Labem - Proti snahám prolomit územní limity těžby uhlí demonstrovala dnes v centru Ústí nad Labem asi stovka lidí, zpočátku jim oponoval podobný počet horníků, které na protiakci přivezly autobusy. Obě strany na sebe pískaly a troubily, oddělovala je rušná ulice. S odpůrci těžby v závěru akce diskutoval i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), prolomení limitů podpořil.

Horníci stáli na schodech před ústeckým Domem kultury, krátce po 14:00 společně odjeli. Vedoucí územního odboru Policie ČR Vladimír Danyluk ČTK řekl, že se obě strany se zaručily za pokojný průběh akce, nechtěly vyvolávat konflikty. O účasti horníků dostala policie informaci až dnes kolem 10:00, ohlášena byla původně účast 400 lidí.Účastníci protestu proti prolomení limitů, který společně pořádali členové Strany zelených a Pirátské strany, demonstrovali před krajským úřadem. "Limity chrání 24 vesnic a měst, nejen Horní Jiřetín a Černice. Je to jediný nástroj územního rozvoje tohoto území," řekl ve svém vystoupení místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Poukázal na to, že v případě prolomení limitů by v těchto obcích nastala stavební uzávěra, obce by s nemohly dál rozvíjet.Impulsem ke svolání demonstrace bylo vyjádření premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který minulý čtvrtek při návštěvě Mostu nevyloučil zrušení vládního usnesení, které chrání obce před dalším rozšířením těžby.Ekologové vystavili transparenty s nápisy "My nebo uhlí", "Chceme tady žít, ne umírat" a "Rusnoku, práci si hledej, ale ne v MUS". Horníci na protější straně ulice ukazovali transparenty "Pohřběte limity, ne nás" nebo "Nehandlujte s našimi pracovními místy".Podporu ekologům vyjádřila zástupkyně ústecké organizace strany TOP 09, písemnou formou také předseda Strany zelených Ondřej Liška, osobně vystoupil bývalý předseda strany Martin Bursík. Starosta Litvínova Milan Šťovíček na shromáždění uvedl, že nejčastější argument zastánců prolomení limitů, udržení pracovních míst, neplatí: "Prolomením limitů nevznikne jediné pracovní místo navíc, naopak jich řada zanikne," řekl.Podle organizátorů ekologické demonstrace by o těžebních limitech neměla rozhodovat vláda v demisi a kabinet by měl respektovat vůli kraje. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) je přitom zastáncem prolomení limitů. Bubeníček v průběhu akce ČTK řekl, že zatím nikdo nedokáže říct, čím uhlí nahradit a jak zaměstnat několik tisíc lidí, kterým by podle něj v případě zachování limitů hrozila ztráta zaměstnání. "Myslím si, že pro ty lidi jsou rozdíl platy v řádech desítek tisíc oproti deseti tisícům, co by dostali od úřadu práce. Mělo by to dopad na všechno. Na služby, na koupěschopnost obyvatel. Mostecko je už dvacet let postiženo tou obrovskou nezaměstnaností, že si nedovedu představit, že by tam během dalších dvou tří let přibylo dalších pět až sedm tisíc nezaměstnaných," řekl Bubeníček. Před demonstranty pak dodal, že je pro těžbu za limity pouze za podmínky, že se těžaři dohodnou s občany, kteří by kvůli těžbě přišli o majetek, o náležitém odškodnění.O prolomení usilují především těžební společnosti a dnes k němu vyzval také Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

Související

Důl, ilustrační fotografie.

Většina z 39 horníků uvězněných v dole v Kanadě se dostala na povrch

Na povrch už se dostalo 33 z celkových 39 horníků, kteří na severu kanadské provincie Ontario zůstali kvůli technické závadě uvěznění v dole na těžbu kovů. Zbývajících šest mužů ze skupiny, která se z dolu nemohla dostat od neděle, by mělo na povrch vystoupit ještě dnes, informovala veřejnoprávní stanice CBC.
V Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků. (24.1.2021)

Záchranáři v Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků

Záchranářům na východě Číny se dnes podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.

Více souvisejících

Horníci Demonstrace Limity těžby hnědého uhlí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy