Na kosmických projektech pracuje přes 30 firem z ČR

Praha - Na kosmickém programu se podílí již více než 30 firem z České republiky. Většina z nich začínala zakázkami pro Evropskou agenturu pro globální navigační systémy GSA, která stojí za systémy Galileo, Copernicus a EGNOS. Při otevření výstavy European Space Expo to řekl náměstek ministra dopravy Karel Dobeš.

GSA sídlí v Praze. Za posledních deset let se české společnosti a vědecké instituce podílely a podílejí na projektech GSA v hodnotě přes 20 milionů eur, tedy více než půl miliardy Kč."Zakázky pro GSA jsou mnohdy jenom začátek. Firmy se naučí práci s kosmickými technologiemi, které mají uplatnění v celé řadě oborů od průmyslu po zdravotnictví," uvedl Dobeš. Jako příklad zmínil společnost Frentech, která se se svým systémem pro naklápění solárních panelů družic uplatnila v USA s dodávkou pro 80 satelitů.Evropský družicový navigační systém Galileo má v současnosti na oběžné dráze čtyři satelity a do konce letošního roku by mělo přibýt osm dalších. Příští rok tak bude funkční pro Evropu a po dosažení 18 satelitů o rok později pak pokryje celý svět.Výstava prezentuje prostřednictvím 13 interaktivních stánků hlavní informace o evropských programech Galileo a EGNOS nebo družicovém systému pro monitorování životního prostředí a civilní bezpečnost Copernicus a jejich vlivu na běžný život Evropanů. Mezi hlavní taháky má patřit interaktivní hologram OmniGlobe, který znázorňuje atmosféru země, nebo model družic Galilea.Galileo by podle nezávislých studií mohl v prvních 20 letech do evropské ekonomiky přinést až 90 miliard eur. S využíváním družicových navigačních služeb bude na konci desetiletí spojeno až sedm procent HDP v Evropě.Putovní výstava vznikla v roce 2012. První zastávku měla v Kodani a poté navštívila dalších 18 evropských měst. Celkem bezplatnou výstavu navštívilo přes 450.000 lidí. Potrvá do 15. června a další zastávkou bude v září slovinská Lublaň.

Související

GSA

Vesmírná agentura GSA bude v Praze potřebovat nové prostory

Vesmírná evropská agentura GSA, která dosud sídlí v pražských Holešovicích, zřejmě bude potřebovat v metropoli nové prostory. Agenturu čeká v příštích letech rozšíření a současné místo v budově v Janovského ulici už bude zřejmě nedostačující. Stát proto nejspíš začne hledat nové místo pro agenturu. Řešením by mohlo být využití některé ze státních budov. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projedná vláda. Agentura až ztrojnásobí počet zaměstnanců a rozšíří svou infrastrukturu.

Více souvisejících

GSA (Evropská agentura pro globální navigační systémy)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy