Opalovací přípravky pro děti? Drahé neznamená kvalitní, zjistil dTest

Praha - Opalovací přípravky pro děti by měly mít vysokou úroveň ochrany před slunečními paprsky a měly by chránit i při pobytu ve vodě. Testy odhalily problém s účinností ochrany u nejdražšího z testovaných výrobků i fakt, že více než třetina přípravků není dostatečně voděodolná. Některé výrobky obsahovaly potenciálně rizikové látky. Mezi nekvalitními výrobky byly drahé přípravky prodávané v lékárnách.

Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat 16 opalovacích přípravků s vysokou a velmi vysokou ochranou určených pro děti. Laboratorní zkoušky ukázaly, že drahá kosmetika z lékárny neznamená sázku na jistotu. „Nejhorší, nedostatečné hodnocení dostaly dva výrobky dostupné v lékárnách - Avène Minerální mléko SPF 50+ a Daylong Kids SPF 50. Ty přitom byly nejdražším a třetím nejdražším výrobkem v testu, za litr výrobku Avène zaplatí spotřebitelé 5500 korun," uvedl Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Oba uvedené výrobky na obalu deklarovaly vysokou, respektive extrémní voděodolnost, při zkouškách ověřujících účinnost ochrany při koupání však neobstály. Minerální mléko Avène navíc poskytuje příliš nízkou ochranu před UVA zářením, které stejně jako UVB záření zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže a přispívá ke stárnutí pokožky. Zmiňovaný výrobek Daylong zase obsahuje potenciálně rizikový sluneční filtr OMC (ethylhexyl methoxycinnamát) patřící mezi takzvané endokrinní disruptory, látky narušující hormonální systém. Stejnou látku našla laboratoř i v dalších dvou výrobcích.

S výjimkou opalovacího přípravku Avène neměly testované výrobky problém s účinností ochrany proti slunečnímu záření. Co do voděodolnosti je ovšem situace o dost horší. „Všechny hodnocené přípravky na obalu uváděly, že jsou voděodolné či vysoce voděodolné, nicméně u více než třetiny z nich laboratoř prokázala, že se jedná o plané sliby," říká Daniel Pavlis. Přitom v případě dětí, které se ve vodě často cachtají téměř neustále, je voděodolnost přípravku důležitá, protože sluneční paprsky působí ve vodě neméně intenzivně než na vzduchu.

Testy ukázaly, že pro opalovací přípravky poskytující dobrou úroveň ochrany a naplňující i požadavek voděodolnosti není třeba chodit do lékárny a utrácet za ně horentní sumy. Vítězi testu se staly Ladival mléko na ochranu proti slunci pro děti 50+ a nejlevnější výrobek v testu Cien Sun Opalovací sprej for Kids 50 (Lidl). Dobré hodnocení získaly i výrobky privátních značek drogerií. Bez zajímavosti není ani fakt, že hlavním rozdílem mezi kosmetikou určenou speciálně pro děti a tou pro dospělé jsou kreslená zvířátka na obalu a často vyšší cena. „Kvalitní voděodolné opalovací mléko s vysokou či velmi vysokou ochranou je pro děti vhodné bez ohledu na to, zda je pro děti předurčené, či ne," uzavírá Daniel Pavlis.

Související

Více souvisejících

Opalovací krémy dtest

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy