V aeroholdingu změna: Dvořák rezignoval na post šéfa, nahradí ho Řehoř

Praha - Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák rezignoval, opouští i místo předsedy dozorčí rady Českých aerolinií. Ve funkci předsedy představenstva státní firmy jej nahradil Václav Řehoř, který byl od konce června místopředsedou představenstva. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Český Aeroholding.

Dohodu o Dvořákově odstoupení potvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž chtěl na jeho místo dosadit právě Řehoře. Se změnou ale musel souhlasit Korean Air, menšinový vlastník ČSA. Korejský dopravce vzal změny ve státní firmě na vědomí, uvedl po jednání se zástupci společnosti Babiš."Domluvili jsme se a oni vzali naše názory ohledně managementu na vědomí a víceméně to akceptovali," řekl ČTK Babiš. Podle něj jak státu, tak i korejskému dopravci záleží na zlepšení stavu Českých aerolinií, který v současnosti není dobrý. Státní dopravce tak bude pravděpodobně potřebovat finanční injekci. Na druhé straně ale musí ČSA mít takový management, který dokáže dovést aerolinie k zisku, dodal.Vloni České aerolinie hospodařily se ztrátou téměř miliarda korun. O tom, jak se tato ztráta rozdělí mezi vlastníky, bude podle Babiše ministerstvo financí ještě jednat s Korean Air. Předně ale bude nutné vypořádat nedokončený prodej části akcií ČSA, které chce prostřednictvím opce Korejců koupit tuzemský Travel Service. Ten má podle dohody odkoupit 34 procent akcií ČSA. Pokud obchod posvětí Evropská komise a antimonopolní úřady Ruska, Ukrajiny a Izraele, zůstane státu prostřednictvím Českého Aeroholdingu v ČSA necelých 20 procent, Korean Air bude držet 44 procent a zbytek bude patřit České pojišťovně.Kromě Dvořáka se z vrcholného vedení společnosti rozhodl odejít člen představenstva odpovědný za oblast financí Petr Vlasák, který zároveň opustí dozorčí radu Českých aerolinií. V pětičlenném představenstvu Českého Aeroholdingu budou nově zasedat čtyři členové. Kromě Řehoře to jsou Petr Pavelec, Pavel Haleš a Zuzana Tairová, která se stane místopředsedkyní, uvedla společnost.Obměnu velké části vedení Českého Aeroholdingu prosadilo ministerstvo financí už koncem minulého měsíce. Z představenstva tehdy odešel prezident ČSA Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Českého Aeroholdingu Josef Adam. Dvořák si tehdy post šéfa představenstva udržel.O změnách s Babišem diskutoval na konci června v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Tehdy řekl, že Řehoř bude nepochybně Babišovým vazalem. "Na ty nejdůležitější místa si vždy vyberete ty, kteří vás slepě poslouchají. Je to váš styl. Já vám to nevyčítám, ale pokládám to za nesmírně nebezpečné," uvedl Kalousek.Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics, poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling, zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, od listopadu 2011 CSA Services, nabízející především personální služby, a od prosince 2011 Holidays Czech Airlines, nabízející volnou kapacitu v rámci pronájmu letadel s posádkou.

Novým předsedou představenstva Českého aeoholdingu se stal Václav Řehoř, jeho dosavadní místopředseda. Ve funkci nahrazuje Miroslava Dvořáka, který ze společnosti odchází.

Post místopředsedkyně představenstva bude nově zastávat Zuzana Tairova. Představenstvo společnosti dále tvoří Petr Pavelec a nově jmenovaný Pavel Haleš, který zároveň zastává post předsedy představenstva společnosti Czech Airlines Handling. Jedno místo v pětičlenném představenstvu zůstává zatím neobsazeno.

Nové složení představenstva Českého aeroholdingu:

Ing. Václav Řehoř, PhD., MBA – předseda

Ing. Zuzana Tairova, FCCA – místopředsedkyně

JUDr. Petr Pavelec, LL.M. - člen

Mgr. Pavel Haleš - člen

Stručné životopisy nových členů představenstva:

Ing. Václav Řehoř, PhD., MBA (48 let)

Vystudoval ČZU v Praze, kde získal i doktorát se zaměřením na ekonomiku a řízení podniku. Na PIBS při VŠE v Praze/The Manchester Metropolitan University absolvoval MBA. Během své třiadvacetileté pracovní kariéry působil na různých pozicích ve společnostech v ČR, Velké Británii a v Kanadě. V posledních osmi letech pracoval pro firmy vlastněné private equity fondy: Advent International, ARX Equity Partners nebo Benson Oak. Od roku 2006 působil jako finanční ředitel a jednatel ve firmě CCS ze skupiny Fleetcor Technologies a od října 2007 do roku 2011 byl tzv. acting CEO/generálním ředitelem této společnosti. V letech 2011 – 2013 zastával pozici CFO/finančního ředitele ve skupině Fleetcor Europe.

Ing. Zuzana Tairova, FCCA (40 let)

Vystudovala VŠE v Praze - obor účetnictví a finanční řízení podniku a je členem Asociace certifikovaných účetních (ACCA). Od roku 1998 pracuje ve společnosti PricewaterhouseCoopers Audit, kde od roku 2007 zastávala pozici ředitelky v oddělení auditorských služeb. V letech 2008 až 2010 působila v Almaty v Kazachstánu a dále v roce 2007 působila v Moskvě v Ruské federaci jako členka regionálního vedení auditorských služeb sítě PwC ve střední a východní Evropě. Během pracovní kariéry načerpala řadu zkušeností na auditorských a poradenských projektech v USA a řadě evropských zemí.

JUDr. Petr Pavelec, LL.M. (35 let)

Vystudoval PF UK v Praze a na University of Warwick dále studoval postgraduální program International Economic Law. Více než devět let sbíral zkušenosti v renomovaných zahraničních advokátních kancelářích, mezi poslední z nich patří advokátní kancelář White & Case, kde zastával pozici seniorního advokáta. Ve své praxi se věnoval zejména korporativnímu právu M&A a Private Equity transakcím.

Mgr. Pavel Haleš (36 let)

Vystudoval Univerzitu J. A. Komenského Praha. Do Českých aerolinií nastoupil v roce 1998 na funkci supervizora. Od té doby prošel řadou vedoucích pozic – ředitel útvaru Ramp Control, vedoucí oddělení Služby cestujícím, vedoucí provozu Odbavení cestujících a transfer. Mezi roky 2010 – 2012 působil na pozici výkonného ředitele sekce Odbavení a služby cestujícím. V letech 2012 – 2013 zastával v Czech Airlines Handling funkci výkonného ředitele pro pozemní provoz. Od 1. června 2013 je předsedou představenstva společnosti Czech Airlines Handling.

Související

Více souvisejících

Český Aeroholding Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy