Čepro bude nadále brát biopaliva od Agrofertu. Nelze ho vyloučit, stojí v analýze

Státní distributor paliv Čepro bude i nadále odebírat biopaliva od firem z holdingu Agrofert, uvádějí dnešní Lidové noviny (LN). Čepro se tak rozhodlo na základě právní analýzy, kterou si nechalo vypracovat kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Návrh tvrdí, že premiér Andrej Babiš má stále vliv na holding Agrofert, který dříve vlastnil, a je proto ve střetu zájmů při čerpání evropských dotací. Babiš střet zájmů odmítá s poukazem na to, že své firmy převedl do svěřenského fondu.

Čepro odebírá od Agrofertu biolíh a methylester řepkového oleje, které přimíchává do benzinu a nafty. Hodnota obchodu, jež firmy z koncernu Agrofert získaly vítězstvím ve výběrových řízeních, dosahuje podle LN zhruba dvou miliard ročně.

Podle zákona o střetu zájmů o veřejné zakázky nesmí soutěžit firma ovládaná z více než čtvrtiny veřejným funkcionářem. Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 akcie Agrofertu do svěřenských fondů, ale podle návrhu auditní zprávy Evropské komise má stále na holding vliv i zájem na jeho hospodářském úspěchu. Babiš to dlouhodobě odmítá.

"Z dokumentů, které má společnost Čepro k dispozici, v současné době nelze dovodit oprávnění ani povinnost vylučovat společnosti z koncernu Agrofert ze zadávacího řízení na veřejné zakázky z důvodů dle zákona o střetu zájmů," stojí podle LN v právní analýze, kterou si nechalo Čepro udělat.

Podle deníku je klíčovým argumentem právníků to, že svěřenský fond nemá právní osobnost, a nenaplňuje tedy právní definici ovládané osoby. "Jsem si vědom toho, že toto stanovisko může být nepopulární, ale za závěry si stojíme," řekl ředitel Čepra.

Firma Preol z holdingu Agrofert patří ke klíčovým dodavatelům biopaliv do Čepra. Od začátku roku 2017 do letošního června získal Preol podle Čepra veřejné zakázky za více než pět miliard korun. Zakázky za další desítky milionů pak získala ještě jedna firma z Agrofertu, a to Primagra.

Návrh auditní zprávy Evropské komise dorazil do Česka na konci května. Ministerstvo pro místní rozvoj už do Bruselu odeslalo odpověď. Úřad podle vyjádření ministryně Kláry Dostálové (za ANO) rozporuje každou větu na každé stránce.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert Čepro Andrej Babiš biopaliva Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy