Češi si půjčili další miliardy, dluhy domácností u bank vzrostly na 1,809 bilionu Kč

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v červenci podle České národní banky (ČNB) stouply meziměsíčně o 12,8 miliardy na 1,809 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 105,5 miliardy Kč. Zadlužení nefinančních podniků naopak kleslo o 9,6 miliardy na 1,159 bilionu Kč. Přesto bylo oproti loňskému červenci vyšší o 30 miliard korun.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila ČNB.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si půjčují zejména na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností. Tyto úvěry v červnu činily téměř 1,39 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,8 procenta. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci července 264 miliard Kč a meziměsíčně narostly o 0,4 procenta, uvádí komentář centrální banky.

Zadlužení firem má kolísavý vývoj. Meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu. Naopak v únoru, květnu, červnu a červenci klesalo. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům v ČR podle původní doby splatnosti mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V červenci jejich objem dosáhl podle ČNB 655 miliard Kč a stejně jako v předchozích měsících na ně připadalo 57 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností ČNB firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 57 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy