Češi za čtvrtletí zobchodovali kryptoměny za miliardu

V prvním čtvrtletí letošního roku investoři v Česku zobchodovali kryptoměny za zhruba 1,1 miliardy korun. To je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loni během takzvané bitcoinové horečky. Největší objem obchodů i nadále připadá na bitcoin a ethereum, říká ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Přestože objem obchodů zaostával za loňským rokem, zájem se začal postupně zvyšovat, což souvisí i s pozvolným nárůstem kurzu bitcoinu až na více než 47 000 dolarů na konci března. Poté přišel nicméně znatelný pokles ke 40 000 dolarů.

"Kurz bitcoinu i zájem o obchodování v březnu nadále ovlivňovala nejistota na trzích kvůli konfliktu na Ukrajině. K tomu se přidává rostoucí inflace a obavy z regulace obchodování s kryptoměnami v rámci EU," říká Martin Stránský.

Budoucí vývoj bude podle expertů záviset na další eskalaci konfliktu na Ukrajině a jeho vlivu na ekonomický vývoj ve světě, například na růst inflace nebo akciové trhy.

Bit.plus je největší obchodník s kryptoměnami na českém trhu s obratem přes dvě miliardy korun. Vedle kryptoměn nabízí investice i do digitálního a fyzického zlata. Nedávno začal nabízet také nákup a prodej etherea. Ethereum je vedle bitcoinu nejoblíbenější kryptoměna, která loni zaznamenala zhodnocení o zhruba 400 procent.

Související

Zlato nebo kryptoměny?

Investice v době krize: Nahradí bezpečné zlato kryptoměny?

Jedním z nejdůležitějších investorských pravidel je, že zlato je vždy tzv. bezpečným přístavem. Tedy něčím, k čemu se ve zlých časech pro svět, uchylují nejen investoři, ale i obyčejní lidé, protože věří, že až bude líp, díky uložení peněz do zlata, budou mít na život po těch špatných dobách. Ale, jak už také v současném mediálním světě nespočetněkrát zaznělo, a to kvůli ruskému válečnému zločinci Vladimiru Putinovi, který rozpoutal krvavý konflikt na Ukrajině, „starý dobrý svět“ mizí.
Ilustrační fotografie.

EU asi rozšíří protiruské sankce i na kryptoměny. Mimořádně se sejdou ministři zahraničí

Evropská unie by měla rozšířit dosud přijaté hospodářské a bankovní sankce proti Rusku, které již mají významný dopad na ruskou ekonomiku. Podle francouzského ministra financí Bruna Le Mairea se na tom dnes shodli zástupci unijních vlád odpovědní za finance. Nové sankce by měly zahrnovat také obchodování s kryptoměnami, které v současnosti umožňuje Rusku část opatření obcházet.

Více souvisejících

kryptoměna Bitcoin

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy