Investice v době krize: Nahradí bezpečné zlato kryptoměny?

Jedním z nejdůležitějších investorských pravidel je, že zlato je vždy tzv. bezpečným přístavem. Tedy něčím, k čemu se ve zlých časech pro svět, uchylují nejen investoři, ale i obyčejní lidé, protože věří, že až bude líp, díky uložení peněz do zlata, budou mít na život po těch špatných dobách. Ale, jak už také v současném mediálním světě nespočetněkrát zaznělo, a to kvůli ruskému válečnému zločinci Vladimiru Putinovi, který rozpoutal krvavý konflikt na Ukrajině, „starý dobrý svět“ mizí.

Nabízí se tak otázka, zda bude pro zlato a podobné položky, které mohou „po vyjasnění“ zatažené světové oblohy přinést majitelům kýžené zisky, platit pořád to označení, že jsou „bezpečné přístavy“. A když platí, že starý svět mizí, znamená to, že se místo zlata, budou lidé stále více v případech, že pocítí nějaké ohrožení, uchylovat třeba více k ukládání peněz do kryptoměn?

Když položíte takto formulované otázky analytikům, neváhají s odpovědí. „Zlato patří mezi typické představitele aktiv bezpečného přístavu. Uchylují se do něj investoři v případě významného nárůstu geopolitického rizika či inflační hrozby. Obojí dnes žlutému kovu nahrává. Proti tomu jdou rostoucí úrokové sazby, zlato žádné úroky negeneruje,“ řekl zpravodajskému serveru EuroZprávy.cz Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky. A jeho slova potvrzují také statistiky. Když si člověk dá tu práci a prohlédne si třeba vývoj cen kategorie tzv. drahých kovů, do které patří mimo zlata i stříbro nebo platina, přidávaly v prvním čtvrtletí tohoto roku pěkně na ceně.

Tak schválně: Jenom zlato šlo výš o šest procent, stříbro o sedm a platina o tři procenta. Cena zlata se nyní pohybuje okolo 1920 dolarů za troyskou unci a analytici předpokládají, že by mohla v letošním roce ještě přidat. „Pro nejbližší období předpokládáme, že zlato může ze současné situace dále profitovat a jeho cena by se mohla přehoupnout i výše přes dva tisíce amerických dolarů za trojskou unci,“ řekl pro EuroZprávy.cz Jan Vejmělek.

Není těžké si domyslet, že po ukončení války, či přesněji řečeno „zklidnění geopolitického napětí“ se dají očekávat poklesy cen u těch nejdůležitějších „bezpečných přístavů“. Jak ale třeba upozornil server EuroZprávy.cz: „Naopak palladium, jehož těžba je z velké části doménou sankcionovaného Ruska, poskočilo o 16 procent na 2274 USD. Přesto je to o téměř 1200 dolarů méně než na začátku konfliktu (válka na Ukrajině, pozn. red.). Cena mědi se vyšplhala na 10 466 USD za tunu, což je proti začátku roku o 8,2 procenta více.“

Máme tu ale věc, se kterou dosud tak nějak nikdo moc nepočítal. Alespoň „nahlas“. Totiž ‒ nevyřčenou otázkou, zda, při pohledu na vývoj cen jiných druhů investic, třeba právě kryptoměn, nedojde ke změně položek v žebříčku zmiňovaných bezpečných přístavů. Ono by ani nebylo divu, vždyť vývoj křivky ceny ikony kryptoměnového světa ‒ Bitcoinu‒ se v posledních dnech pohybuje dost viditelně okolo, v přepočtu na koruny, milionové hranice. A nebylo by se čemu divit, kdyby se kvůli tomu začaly dít s penězi lidí věci.

Jenže, hned v začátku je důležité říct, že to s těmi kryptoměnami není zas tak veselé, jak to vypadá. Má to totiž prostý důvod. Analytici odkazují na to, že nejen Bitcoinů, ale i dalších e-měn, je omezený počet, tedy většinou předem stanovený počet „vytěžených coinů“, takže další expanze se nedá očekávat. Proto ‒ mnout ruce si můžou ti, kteří něco mají nakoupeno, nebo koupili, ale... Laskavý čtenáři, dosaďte si sami.

A i když se na trhy kryptoměn dějí v poslední době události a aktivity, které mají tyto trhy doslova „zprůhlednit“ ‒ stačí připomenout třeba aktivity Evropské regulační agentury (EBA), která v posledním roce značně zintenzivnila kroky k lepší a dokonalejší regulaci kryptoměnového trhu tak, aby ho i tradiční bankovní sektor v „sedmadvacítce“ mohl považovat za serióznější, nebo aktivity amerického Fedu ‒ nezdá se, že by nejen analytici, ale i bankéři či investorské společnosti považovali za reálné, aby nějaká kryptoměna dokázala nahradit zlato či drahé kovy v roli bezpečných přístavů.

„Domnívám se ale, že se zklidněním geopolitiky ve druhé polovině roku se dá předpokládat pokles ceny zlata zpět pod dva tisíce dolarů za trojskou unci,“ konstatoval Jan Vejmělek. Podle něj se ale také nesmí zapomínat na to, že do kategorie bezpečných přístavů patří také tradičně americký dolar a tuto svou pozici drží i v případě války na Ukrajině. „Dolarový index je od počátku roku výše o více než tři procenta,“ uzavřel pro EuroZprávy.cz Jan Vejmělek.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Vláda ČR

Vláda schválila vznik nového státního podniku, řešila také investice

Mapování vhodných území a jejich příprava pro strategické investory bude hlavní náplní nového státního podniku Státní investiční a rozvojové společnosti. Jeho vznik schválila vláda Petra Fialy na schůzi ve středu 24. ledna 2024. Odsouhlasila také návrh nového zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby a jednu ze čtyř žádostí o udělení investiční pobídky. K dalším třem žádostem se ještě vrátí.

Více souvisejících

investice Zlato kryptoměna

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 47 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy