ČNB vydala další zlatou pamětní minci. Jaká je její hodnota?

Česká národní banka dnes vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Bečov nad Teplou, který byl pravděpodobně založen za Jana Lucemburského, první známé majitele dokládá listina z roku 1394. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká národní banka.

Vydáno je 3200 mincí v běžném a 7900 ve špičkovém provedení. Autorem mince je medailér Luboš Charvát.

Nominální hodnota mincí 5000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Mince lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 25.390 korun a u špičkového provedení 25.790 korun.

Od přelomu 19. a 20. století se v bečovském areálu nachází relikviář svatého Maura - zlatnická památka, jejíž historická a umělecká hodnota je srovnatelná s korunovačními klenoty. Bohatě zdobený domečkový relikviář, zhotovený ve 13. stolení pro uložení relikvií sv. Maura a sv. Jana Křtitele, zmizel na konci druhé světové války a jeho vypátrání v roce 1985 se považuje za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu.

? Vydáváme předposlední pamětní zlatou minci z cyklu Hrady České republiky. ? Motivem je tentokrát gotický hrad Bečov nad Teplou.?️ Mince v nominální hodnotě 5 000 Kč bude v prodeji od 26. května 2020.? Více informací: https://t.co/NvS8AhBc84 pic.twitter.com/XxtTQgz9Mj

— Česká národní banka (@CNB_cz) May 26, 2020

Na lícní straně mince jsou zobrazeny motivy z relikviáře sv. Maura. V horní části mincovního pole je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku. Na rubové straně mince, kterou pro ČNB vyrazila Česká mincovna, je ztvárněn celý komplex hradu Bečov nad Teplou včetně barokního zámečku se zahradou.

Zlatá mince Hrad Bečov nad Teplou je součástí tematicky zaměřeného cyklu Hrady České republiky a je v pořadí devátou emisí této sady. V této sérii nechala ČNB vyrobit zlaté mince s motivy hradů Kost, Bezděz, Bouzov, Pernštejn, Zvíkov, Rabí, Veveří a Švihov. Dalším počinem bude mince věnovaná hradu Buchlov, která vyjde 6. října 2020. Tato emise cyklus uzavře.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Mince ČNB Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy