Czech Top 100: Největší tržby měla loni Škoda Auto, následují EPH a ČEZ

Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy Kč). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.

Do první pětice firem se probojovala tchajwanská společnost Foxconn CZ, která v loňském roce vytvořila tržby 152,4 miliardy korun. Skončila tak na pátém místě těsně za čtvrtým Agrofertem s tržbami 162 miliard korun. Do první desítky dále patří společnosti Unipetrol, Hyundai Motor Manufacturing Czech, Alpiq Energy SE, Moravia Steel a Continental Barum.

Součet loňských tržeb deseti největších firem ze žebříčku Czech Top 100 činí 1,689 bilionu korun. To je o 184 miliard více než v roce 2018. V roce 2009, kdy v ČR propukla ekonomická krize, měla první desítka firem celkové tržby 921,3 miliardy korun. Za deset let tedy nastal růst tržeb o více než čtyři pětiny.

Zatímco hrubý domácí produkt ČR dosáhl v loňském roce 5,749 bilionu korun, sto největších firem ze žebříčku Czech Top 100 vytvořilo ve stejném období tržby 3,464 bilionu korun.

Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru se vyhodnocování výsledků firem zpozdilo. Samotné účetní výsledky za rok 2019 ještě nebyly ovlivněny pandemií, takže mnohé firmy překonaly rekordní tržby z roku 2018. V roce 2020 však lze očekávat, že se výsledky mnohých firem prudce zhorší, což může zamíchat celým žebříčkem.

Související

Kromě nejvyspělejších technologií, známých z vozů vyšších tříd, je Škoda Scala také ukázkou dalšího vývoje designového jazyka značky Škoda. Jako první model značky Škoda v Evropě bude mít novinka na pátých dveřích nápis Škoda

100 nejlepších firem v Česku: Anketu opět vyhrála Škoda Auto

Soutěž Českých 100 nejlepších po jedenácté vyhrála společnost Škoda Auto. Na dalších dvou místech se stejně jako loni umístily energetická společnost ČEZ a pojišťovna Kooperativa. O výsledcích 25. ročníku soutěže dnes ČTK informovala společnost Comenius, která soutěž pořádá.
Agrofert

Czech Top 100: Tržby nejúspěšnějších českých firem překonaly tři biliony, Křetínský poráží Agrofert

Tržby stovky nejúspěšnějších českých firem loni poprvé překonaly tři biliony korun. V roce 2017 to bylo 2,63 bilionu korun. Jejich zisky loni meziročně vzrostly o 12,3 procenta na 209,6 miliardy korun. Nejvyšší příčku žebříčku Czech Top 100 opět obsadila Škoda Auto, automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb i nejvyšších zisků. Na tiskové konferenci to dnes uvedli organizátoři. Stupně vítězů opustil Agrofert, který v roce 2017 vložil současný premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů. Nahradil ho Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského. Agrofert je největším zaměstnavatelem v Česku.

Více souvisejících

Czech Top 100 Škoda EPH ČEZ Agrofert firmy tržby Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 31 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy