Czech Top 100: Tržby nejúspěšnějších českých firem překonaly tři biliony, Křetínský poráží Agrofert

Tržby stovky nejúspěšnějších českých firem loni poprvé překonaly tři biliony korun. V roce 2017 to bylo 2,63 bilionu korun. Jejich zisky loni meziročně vzrostly o 12,3 procenta na 209,6 miliardy korun. Nejvyšší příčku žebříčku Czech Top 100 opět obsadila Škoda Auto, automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb i nejvyšších zisků. Na tiskové konferenci to dnes uvedli organizátoři. Stupně vítězů opustil Agrofert, který v roce 2017 vložil současný premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů. Nahradil ho Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského. Agrofert je největším zaměstnavatelem v Česku.

Podle údajů Sdružení Czech Top 100 vykázala vítězná Škoda Auto loni tržby 416,7 miliardy Kč, meziročně o 9,7 miliardy korun více. Druhý ČEZ utržil 184,5 miliardy Kč. Na třetím místě je EPH s tržbami 179,5 miliardy korun. Křetínského firma vystřídala na bronzové příčce Agrofert, který klesl na čtvrté místo při tržbách 157,5 miliardy korun. Páté místo obsadil Unipetrol, jenž utržil přes 130 miliard Kč.

"U tržeb došlo v loňském roce konečně ke zlomení desetileté stagnace," uvedl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Od finanční krize 2007 podle něj tržby stovky nejvýznamnějších firem v zemi nerostly, každý rok se pohybovaly kolem 2,5 bilionu korun. Loni však prudce vzrostly a poprvé překročily tři biliony korun. "To znamená, že každý obyvatel každý den utratil zhruba 830 Kč na výrobcích a službách od sta nejvýznamnějších firem v ČR," dodal Bartoň.

Nejlepšího hospodářského výsledku před zdaněním dosáhla podle sdružení loni Škoda Auto s 35,1 miliardy Kč, což je o čtyři miliardy korun méně než v roce 2017. Firmou s druhým nejvyšším ziskem se stal EPH se ziskem 24,4 miliardy korun. Loni stříbrný ČEZ se letos v tomto ukazateli umístil na třetím místě se ziskem 13,5 miliardy korun. Čtvrtý největší zisk měl T-Mobile Czech Republic s 11,4 miliardy korun.

Žebříček největších zaměstnavatelů stejně jako předloni ovládl Agrofert se 32.770 zaměstnanci. Druhá byla Škoda Auto s 32.599 zaměstnanci, třetí ČEZ dal práci 31.385 lidem. Agrofert sám uvádí, že v ČR zaměstnává asi 23.000 lidí, zbytek jsou pracovníci v zahraničí.

Nejstabilnější firmou se stal pražský obchodník s kovy, uhlím a dalšími komoditami Metalimex. Cenu Czech Stability Award firma získala v samostatné kategorii žebříčku Czech Top 100. Metalimex byl dříve součástí těžební skupiny OKD, v roce 2006 ho koupil podnikatel Petr Otava, bývalý spolumajitel OKD a otec současného šéfa Metalimexu.

Do žebříčku nejstabilnějších společností se firmy dostanou po vyhodnocení rizika jejich úpadku v příštích 12 měsících prostřednictvím modelu Bisnode, který vychází z finančních a dalších údajů o firmách. Největší podíl mají v žebříčku společnosti z obchodu a zpracovatelského průmyslu. "Celkem 44 nejlépe hodnocených firem v rámci žebříčku podniká v oblasti obchodu a necelá třetina ve zpracovatelském průmyslu," doplnil hlavní analytik Bisnode Zdeněk Demeter.

Ve spolupráci s poradenskou firmou TPA Group je vyhlašována také cena pro takzvanou gentlemanskou firmu. Letos byla oceněna společnost Isolit-Bravo. Cenu získala podle pořadatelů mimo jiné za inovativnost, přístup ke spolupracovníkům a obchodním partnerům i za velký důraz na ekologii. Jde o českou společnost specializující se na výrobky z plastických hmot.

Potřetí Sdružení Czech Top 100 udělilo ocenění Ambasador České republiky. V letošním roce ocenění získal oštěpař Jan Železný, špičkový chirurg Bohdan Pomahač, bývalý manažer Microsoftu Jan Mühlfeit a ekonom a bankéř Jiří Kunert. V minulosti byly oceněny třeba tenistka Petra Kvitová, architektka Eva Jiřičná nebo Ivana Trumpová.

Související

Kromě nejvyspělejších technologií, známých z vozů vyšších tříd, je Škoda Scala také ukázkou dalšího vývoje designového jazyka značky Škoda. Jako první model značky Škoda v Evropě bude mít novinka na pátých dveřích nápis Škoda

100 nejlepších firem v Česku: Anketu opět vyhrála Škoda Auto

Soutěž Českých 100 nejlepších po jedenácté vyhrála společnost Škoda Auto. Na dalších dvou místech se stejně jako loni umístily energetická společnost ČEZ a pojišťovna Kooperativa. O výsledcích 25. ročníku soutěže dnes ČTK informovala společnost Comenius, která soutěž pořádá.
Škoda Auto, a.s.

Czech Top 100: Největší tržby měla loni Škoda Auto, následují EPH a ČEZ

Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy Kč). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.

Více souvisejících

Czech Top 100 Škoda ČEZ EPH Agrofert Daniel Křetínský unipetrol

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy