Dluhy domácností vzrostly loni nejvíce od roku 2009 a firemní úvěry od roku 2011

Firmy a domácnosti se loni zadlužovaly výrazně rychleji než v předešlých letech. Dluh domácností vzrostl meziročně o desetinu, což byl nejrychlejší nárůst od roku 2009. Objem firemních úvěrů se zvýšil o šest procent, nejvíce od roku 2011. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF Czech Credit Bureau na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz.

Naopak celkové úspory domácností i podniků rostly výrazně pomaleji než v roce 2020. Odlišná situace byla mezi živnostníky, jejichž dluh i úspory rostly výrazně pomaleji než v předešlých letech. Jejich zadlužení vzrostlo o procento, nejméně od roku 2015. Jejich úspory stouply o tři procenta, nejméně od roku 2012.

Úspory domácností vzrostly loni o 198 miliard na 3,02 bilionu korun. V roce 2020 přitom za jediný rok vzrostly o rekordních 305 miliard korun. "Podobně rychlý růst úspor domácností jako v roce 2020 dlouho nezažijeme. Naopak letos porostou jejich úspory pravděpodobně nejpomaleji za devět let. Kvůli vysoké inflaci se i přes pokračující napětí na trhu práce reálný příjem většiny domácností sníží," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Ochota či schopnost lidí spořit se snížila už v průběhu roku 2021. Zatímco v prvním čtvrtletí se úspory domácností zvýšily o 99 miliard korun, ve druhém čtvrtletí vzrostly o 50 miliard a v celém druhém pololetí pouze o 49 miliard korun.

Zadlužení domácností loni vzrostlo o 184 miliard korun na 2,05 bilionu korun. Za růstem stojí hlavně úvěry na bydlení, na které připadá 80 procent dluhu domácností. Jejich objem vzrostl o 11 procent, zatímco objem spotřebních úvěrů o šest procent.

"Co se týče pohledu z nebankovního trhu spotřebitelských úvěrů, tak rok 2020 a rok 2021 nelze z pohledu tvoření úspor domácností, či naopak čerpání spotřebitelských úvěrů vnímat jako standardní období, a to zejména s ohledem na situaci ohledně covidu-19 a různých uzávěr," uvedl výkonný ředitel Fair Credit Tomáš Konvička. Stále podle něj platí, že lidé na trhu spotřebitelských úvěrů platí své závazky lépe než v předcovidovém období. "Otázkou zůstává, jak se bude situace vyvíjet v následujícím roce, a to s ohledem na inflaci a vývoj situace na pracovním trhu, tedy obecně příjmy domácností," dodal.

V roce 2021 se také opětovně zvýšil zájem firem o financování pomocí úvěru. Zatímco v roce 2020 stagnoval, loni se zvýšil o 68 miliard na 1,19 bilionu korun. Firemní úspory meziročně vzrostly o 91 miliard na 1,3 bilionu korun. Podruhé v řadě tak byly vyšší než objem úvěrů, tentokrát o rekordních 118 miliard. "Tato situace je v české ekonomice poměrně nová, protože společnosti jsou zvyklé volné peníze investovat zpět do svého podnikání, ať už jde o expanzi nebo modernizaci," upozornila Kameníčková.

Zatímco v roce 2020 se úspory živnostníků zvýšily o rekordních 20 miliard Kč, loni vzrostly o čtyři miliardy, a to pouze díky vysokému růstu úspor ze začátku roku. V posledních čtyřech měsících se totiž naopak tenčily. Jestliže ještě v srpnu měli u bank uloženo 185 miliard, na konci roku už šlo pouze o 171 miliard korun. Jejich zadlužení se meziročně zvýšilo o 633 milionů korun, nejméně od roku 2015. Celkově měli živnostníci na konci roku u bank půjčeno zhruba 48 miliard korun.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy Dluhy domácností

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 28 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 9 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy