Firmy budou moci kvůli zdražení energií čerpat úvěry, stát vyčlení miliardu Kč

Firmy, u kterých tvoří náklady na energie deset a více procent z celkových nákladů budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) využít úvěry se státní zárukou. Vláda na pomoc vyčlení jednu miliardu korun. Pomoc bude zaměřená na malé a střední podniky, uspokojeno by mělo být až 1800 žadatelů. Ministr to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) rozšíří v souvislosti s energetickou krizí program Záruka. "Pomůže v první řadě malým a středním podnikům, které jsou na změny vnějšího ekonomického prostředí, jako je například současný nárůst energií, zdaleka nejcitlivější," uvedl Síkela.

Firmy budou moci čerpat půjčky ve výši jeden až deset milionů korun, stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny. Prostřednictvím České bankovní asociace chce Síkela apelovat na komerční banky, v případě že takovou půjčku poskytnou a bude na něj vystavena státní záruka, aby riziko bylo oceňováno jako státní. Nikoliv tedy dané komerční organizace.

Pro větší společnosti s energeticky náročným provozem vláda zvažuje kompenzaci nepřímých nákladů, což podle Síkely prakticky znamená náhradu nákladů na emisní povolenky. "Tam by se jednalo zhruba o 35 větších subjektů z oblasti ocelářství, kožedělného průmyslu, chemie, a tak dále," uvedl ministr. Doplnil, že tuto podporu loni předchozí vláda vyplatila, ale pro další období pro ni nezajistila krytí v rozpočtu a už ji neobnovila.

V souvislosti s prudkým zdražením energií ministři podle Síkely připravují komplexní soubor opatření, která budou pomáhat adresně, okamžitě, ale budou se zabývat problémem i z dlouhodobého hlediska. MPO chystá novelu energetického zákona, která by měla zabránit opakování energetické krize. Dodavatelé energií budou moci nabízet jen takový objem, který budou mít krytý dostatkem financí. Energetický regulační úřad by měl na dodržování tohoto pravidla pravidelně dohlížet.

Ukončení dodávek elektřiny a plynu loni oznámila skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR se zhruba 900.000 odběrnými místy. Následně skončily i další společnosti.

MPO dále zamýšlí zavést podmínku, aby obchodník v případě ztráty schopnosti dostát svým závazkům, automaticky ztratil licence na obchodování s energiemi. "Tím bychom zabránili tomu, že obchodník udělá něco jako udělala Bohemia Energy loni, která ukončila dodávky a následně část nakoupených energií převedla na jinou firmu patřící stejnému majiteli, a ta je pak nabízela velkým zákazníkům," dodal Síkela.

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svém průzkumu zjistil, že 43 procentům členských firem se zvýšily náklady na energie o více než 20 procent.

Související

Jozef Síkela

Síkela: Česko se odkloní od uhlí do roku 2033

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce připravit do poloviny roku 2025 zákon, který by zajistil řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Tento plán oznámil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Více souvisejících

Jozef Síkela firmy Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy