Havlíček slibuje skiareálům od úterý vyplácení kompenzací

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začne od úterý vyplácet kompenzace skiareálům z programu COVID Sport III Lyžařská střediska. Podnikatelé zatím podali 204 žádostí za 773 milionů korun, vláda na podporu schválila miliardu korun. Dotace by tak měli získat všichni, kteří splní podmínky. Na twitteru to dnes uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Příjem žádostí do programu je otevřen do čtvrtka.

Provozovatelé skiareálů mohou o příspěvek za nucené uzavření kvůli pandemii koronaviru žádat od 15. února. Resort žádosti přijímá pouze elektronicky prostřednictvím svého informačního systému, k pátku v něm evidoval 264 žádostí za 789 milionů korun, z nich měli podnikatelé 60 žádostí rozpracovaných, ostatní dokončili. Úředníci podle Havlíčka zatím schválili 33 žádostí v objemu 218 milionů korun, deset vrátili k dopracování a další hodnotí.

MPO získalo na program minulý týden notifikaci Evropské komise, bez ní nemohlo spustit vyplácení. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se vztahuje na 103 dní, tedy celou zimní sezonu. Výše pomoci závisí na počtu a struktuře přepravních zařízení.

Nejvyšší možný příspěvek na den je dále určen částkou vypočtenou jako 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé dvě sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek. Žadatel za stejné období nesmí čerpat finance z jiného podpůrného programu. Pokud využívá další pomoc musí ji od požadované dotace z programu pro lyžařské areály odečíst.

V zimní sezoně mohla lyžařská střediska fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráty lze podle Asociace horských středisek (AHS) zatím jen odhadovat, ale tržby při tak vydařené zimě jako byla letošní, se zpravidla pohybují kolem tří až čtyř miliard korun.

V ČR funguje 450 lyžařských středisek, zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel. Do státního rozpočtu střediska ročně přinášela zhruba 13 miliard korun.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček lyžařské areály

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy