Home Credit změnil plán, na burzu v Hongkongu nevstoupí. Co se stalo?

Skupina Home Credit nebude kvůli tržním podmínkám pokračovat v přípravě vstupu na hlavní trh burzy v Hongkongu se svými akciemi. ČTK to dnes bez dalších podrobností oznámila firma. Stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, požádala o povolení obchodovat s akciemi v Hongkongu v červenci. Server E15.cz začátkem září informoval, že koncem srpna kotační výbor tamní burzy záměr skupiny Home Credit schválil.

"Skupina Home Credit oznamuje, že se kvůli tržním podmínkám rozhodla nepokračovat v procesu směřujícím ke globální nabídce akcií její stoprocentně vlastněné dceřiné firmy Home Credit NV na burze v Hongkongu," uvedli dnes zástupci skupiny.

Zrušení příprav úpisu akcií se kvůli politické situaci v Hongkongu dalo podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala čekat. "Nikdo ze zahraničí by nechtěl riskovat, že se do dne uzavření úpisu situace ještě více zhorší. Hrozilo a hrozí, že status Hongkongu bude do budoucna výrazně horší než nyní. To by ohrožovalo nejen uvažované minoritní akcionáře Home Credit, ale i majoritního vlastníka skupinu PPF," řekl ČTK.

"Jde zřejmě jak o nepřízeň podmínek v samotném Hongkongu, kde už několik měsíců jsou masové protestní bouře tamního obyvatelstva, tak o nepřízeň podmínek, které čelí čínský maloobchodní segment," doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Možné přehodnocení rozhodnutí vstoupit na hongkongskou burzu podle něj v poslední době avizovalo více firem. Pro vstup se však nerozhodly ty úzce spjaté právě s čínským maloobchodním segmentem, zatímco například firma orientovaná na vývoj umělé inteligence nakonec vstupuje, dodal.

Agentura Reuters v létě uvedla, že firma chtěla z primární veřejné nabídky získat aspoň miliardu amerických dolarů (zhruba 22,7 miliardy Kč). Zamýšlená globální veřejná nabídka akcií byla ale podmíněna mimo jiné souhlasem hongkongské burzy, finálním rozhodnutím orgánů skupiny Home Credit i HCBV, tržními podmínkami a dalšími faktory.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. Menší část (8,88 procenta) patří firmě EMMA OMEGA, kterou ovládá podnikatel Jiří Šmejc.

Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

PPF investuje do řady odvětví - od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.

Související

Home Credit

PPF a Home Credit na ruském trhu končí

Skupiny PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Znamená to odchod skupiny Home Credit z ruského trhu. PPF a Home Credit to dnes oznámily v tiskové zprávě. Cenu transakce nezveřejnily. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.

Více souvisejících

Home Credit burza ppf group Ekonomika Hongkong Petr Kellner

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy