Inflace na postupu: Zdražování v Česku je enormnější, než se čekalo

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly stejně jako v červenci o 2,9 procenta. Ceny vzhůru opět tlačily vyšší náklady za bydlení jako nájemné nebo vodné a stočné a dražší potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak levnější byly oděvy a pohonné hmoty.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,8 procenta.

Proti červenci byly spotřebitelské ceny vyšší o 0,1 procenta. Ovlivnilo to zdražení alkoholu, tabáku a bydlení. "Oproti červenci vzrostly ceny lihovin o 3,7 procenta. Tradičně také rostly ceny dovolených, konkrétně o 2,8 procenta. Na snižování hladiny spotřebitelských cen měl pak vliv pokles cen zeleniny o 4,6 procenta, z toho brambor o 14,5 procenta," uvedl k meziměsíčnímu vývoji Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Na meziroční zvyšování cen mělo největší vliv bydlení, nájemné z bytu bylo proti loňskému srpnu dražší o 3,9 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta a zemní plyn o 3,6 procenta. Druhý největší vliv na inflaci měly potraviny a nealkoholické nápoje, kde zdražily zejména brambory. Jejich cena byla proti loňskému srpnu vyšší o 38,2 procenta, v červenci byly ale brambory meziročně vyšší dokonce o 65,7 procenta.

Naopak o tři procenta klesly proti loňskému srpnu ceny oděvů. Zlevňování podle statistiků pokračovalo také v dopravě, kde se ceny pohonných hmot meziročně snížily o 1,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání zlevnily vedle zeleniny také pekárenské výrobky, sýry, tvarohy nebo ovoce. Proti červenci lidé méně zaplatili i za oděvy nebo bytové vybavení, včetně nářadí pro dům a zahrad.

Statistici dnes zveřejnili rovněž červencové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v prvním prázdninovém měsíci meziročně klesly o půl procenta a ceny dovážených o 1,7 procenta. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,2 procenta a dovozní o 0,4 procenta.

Související

Česká pošta

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.

Více souvisejících

zdražování inflace Ekonomika Ceny zboží ceny potravin

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 31 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy