Komerční bance loni stoupl zisk. Jak si vedou Moneta, Raiffeisenbank a UniCredit Bank?

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 0,4 procenta na 14,9 miliardy korun. Vzrostly úvěry klientům i vklady zákazníků. Představenstvo navrhuje z vytvořeného zisku vyplatit dividendu v celkové výši 11 miliard korun, což představuje 58 korun na akcii a výplatní poměr 74 procent ze zisku. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Celkové výnosy loni vzrostly o 1,1 procenta na 32,6 miliardy korun. "Příčinou tohoto růstu byly čisté úrokové výnosy, které vzrostly oproti předchozímu roku o 3,9 procenta na 23,6 miliardy Kč díky nárůstu objemu úvěrů a vkladů," uvedla banka. Čisté poplatky a provize se meziročně mírně snížily a čistý zisk z finančních operací oproti vysoké srovnávací základně předchozího roku poklesl o 12,7 procenta.

Celkový hrubý objem úvěrů vzrostl meziročně o 3,1 procenta na 654 miliard korun. Úvěry občanům na bydlení stouply o čtyři procenta, z toho objem hypoték vzrostl o 2,5 procenta na 229,4 miliardy Kč a půjčky na bydlení poskytnuté stavební spořitelnou Modrá pyramida vykázaly růst o 10,8 procenta na 56,2 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů se zvýšil o 1,3 procenta na 39,2 miliardy korun. Celkový objem úvěrů podnikům a ostatních úvěrů vzrostl meziročně o 2,4 procenta na 329,1 miliardy Kč.

Meziročně vyšší byl i celkový objem vkladů, stoupl o 2,6 procenta na 816,3 miliardy korun. Vklady občanů se zvýšily o 3,3 procenta na 285,8 miliardy korun, vklady korporátních a podnikatelských klientů o 3,6 procenta na 462,4 miliardy Kč.

Provozní náklady stouply bance o dvě procenta, dosáhly 14,9 miliardy korun.

Celková aktiva Skupiny KB vzrostly k 31. prosinci o 1,6 procenta na 1,0773 bilionu korun.

Počet zákazníků Komerční banky loni nepatrně klesl na 1,66 milionu, celá Skupina KB měla ke konci loňského roku 2,37 milionu klientů. Zaměstnanců meziročně mírně ubylo na zhruba 8167.

Komerční banka měla ke konci loňského roku 50.462 akcionářů, což je meziročně o 2197 více. Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 procenta.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za rok 2019 čistý zisk 9,9 miliardy korun (392 milionů eur), což je meziroční růst o 12,4 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky.

Objem vkladů banky stoupl meziročně o 12 procent na 409 miliard Kč. Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o osm procent na 436 miliard korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně stouply o 3,1 procenta na 3,9 miliardy Kč, čisté úrokové výnosy se zvýšily o 2,4 procenta na 14,3 miliardy korun. Provozní zisk banky vzrostl o sedm procent na 13,8 miliardy Kč.

Z velkých bank loni stoupl čistý zisk Komerční bance o 0,4 procenta na 14,9 miliardy Kč a Raiffeisenbank o 25 procent na 4,2 miliardy Kč. Naopak Monetě Money Bank se snížil o 4,3 procenta na čtyři miliardy korun.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku více než 750.000 klientů.

Monetě Money Bank loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 4,3 procenta na čtyři miliardy korun. Provozní výnosy stouply o 3,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Hospodářské výsledky dnes banka oznámila v tiskové zprávě. Běžná ziskovost, neboli ziskovost očištěná o jednorázové vlivy, bance loni vzrostla o 13,4 procenta. Podle banky jsou za tím rostoucí provozní výnosy a řízení nákladů.

Vedení společnosti očekává, že banka vzhledem k výsledkům vyplatí akcionářům dividendu 3,35 korun na akcii tak, aby dostála svému závazku celkové dividendy 6,65 korun za akcii. Pololetní dividendu 3,30 korun na akcii banka svým akcionářům vyplatila loni v prosinci.

"Zlepšujeme naši běžnou ziskovost i přesto, že byl náš celkový čistý zisk ještě stále ovlivněn úspěšným prodejem úvěrů v selhání. Tato etapa je po třech letech u konce. V budoucnu se proto musíme soustředit na udržitelný výkon," uvedl generální ředitel Monety Tomáš Spurný. Dokončení prodejů portfolia problematických úvěrů (NLP) přineslo loni bance zisk 358 milionů korun před zdaněním. Celková nominální hodnota prodaných NPL činila 3,2 miliardy korun.

"Výsledky jasně potvrzují, že Moneta zůstává dynamicky rostoucí a velmi ziskovou finanční institucí," komentoval čísla analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Banka podle něj proti konkurenci udržuje vysokou úrokovou marži. V roce 2020 se pozitivně projeví převzetí Wüstenrotu. "Jedinou vadou na kráse je profit za závěrečné čtvrtletí 2019, který skončil nepatrně pod odhady analytiků," dodal. Akcie na pražské burze v 11:00 klesaly o 0,17 procenta na 86,75 Kč.

Bance loni stouply retailové úvěry o 20,2 procenta na 89,9 miliardy korun, z toho hypotéky vzrostly o 38,9 procenta a spotřebitelské úvěry o 9,2 procenta. Komerční úvěry vzrostly o 2,2 procenta na 66,8 miliardy korun.

Bance loni přibylo 64.000 klientů, což je téměř dvojnásobek loňského růstu. Celkový počet klientů, kteří mají Monetu jako svou primární banku, se ve srovnání s koncem roku 2018 zvýšil o 4,3 procenta, celkem má banka přes milion klientů.

Další klienty by banka měla získat letos po koupi stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku. Transakce za 180,4 milionu eur (asi 4,6 miliardy Kč) má být vypořádána letos 1. dubna. Podléhá ještě schválení ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Banka uvedla, že transakcí získá asi 350.000 klientů.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Raiffeisenbank loni stoupl čistý zisk meziročně o 25 procent na 4,2 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 2,2 procenta na 371 miliard Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Podle generálního ředitele banky Igora Vidy byl loňský rok pro banku úspěšn. "Podařilo se nám oslovit desítky tisíc nových klientů a dále růst jak v oblasti úvěrů, tak i vkladů. Představili jsme více než 80 novinek a vylepšení v našem mobilním a internetovém bankovnictví, což se projevilo v navýšení digitálních prodejů," uvedl.

Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 11,5 procenta na 11,95 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy stouply o 17,1 procenta na 8,54 miliardy Kč. Růst byl tažen zejména zvýšením tržních sazeb. Čisté příjmy z poplatků klesly o 9,4 procenta na 1,69 miliardy Kč. Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, se meziročně zvýšily o 1,5 procenta na 1,46 miliardy Kč.

Objem poskytnutých úvěrů se meziročně zvýšil o 5,4 procenta na 247 miliard Kč. Objem přijatých vkladů meziročně stoupl o 7,2 procenta na 291 miliard Kč.

Provozní náklady 6,66 miliardy Kč se v meziročním srovnání zvýšily o 14,5 procent. Nárůst je způsoben například vyššími investicemi v IT.

Kapitálová přiměřenost banky k 31. prosinci 2019 dosáhla 18,72 procenta. Na konci dubna 2019 rozhodla valná hromada banky o rozdělení zisku za předloňský rok 3,36 miliardy Kč, kdy 1,15 miliardy Kč bylo použito na výplatu akcionářů a 2,21 miliardy Kč bylo převedena do nerozděleného zisku. Jeho navýšení má pozitivní dopad na kapitálovou přiměřenost banky.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Češi a bydlení? Naléhavá otázka. Vyhlídky na příští rok nejsou vůbec špatné

Není žádným tajemstvím, že v poslední době se pro Čechy stává otázka bydlení stále naléhavější. A to hlavně kvůli tomu, že patříme mezi ekonomiky Evropské unie, kde se lidé na pořízení vlastního bydlení nejen „nadřou“ nejvíce, ale samotné byty, jak se v poslední době začalo hodně říkat, jsou stejně dostupné jako za „komančů“. Veřejně dostupná data o tom, co si Češi myslí o „bytové otázce“, z nedávného průzkumu vypracovaného Sociologickým ústavem Akademie věd ČR potvrzují, že většina Čechů si přeje bydlet ve vlastní nemovitosti a nájemné podle nich není alternativou. 
Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Komerční banka Ekonomika banky unicredit banka Moneta Money Bank Raiffeisenbank

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy