Komerční bance v 1. čtvrtletí klesl zisk, kvůli koronaviru přešla do chráněného režimu

Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16,3 procenta na 2,7 miliardy korun. Výnosy byly nižší o 1,4 procenta a dosáhly 7,8 miliardy korun. Rozhodnutí o dividendě bylo kvůli krizi způsobené pandemií covid-19 zatím odloženo.

Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě. S akciemi KB se obchoduje na pražské burze.

"Komerční banka dokázala rychle přejít do chráněného režimu, v němž jsou dostupné všechny služby klientům, funguje základní pobočková síť a převážná většina zaměstnanců pracuje z domova," uvedl k aktuální situaci generální ředitel banky Jan Juchelka. Skupina KB od 13. března nabídla klientům možnost přerušení splácení půjček. Zákon o úvěrovém moratoriu naplňuje ode dne nabytí jeho účinnosti v dubnu.

Poté, co představenstvo v březnu navrhlo nechat celý zisk roku 2019 nerozdělený, v souladu s pokynem České národní banky, odložilo představenstvo také rozhodnutí o dividendě roku 2020 nejméně do října 2020. O přijetí konečného rozhodnutí o dividendách rozhodne valná hromada. Ta byla kvůli mimořádným opatřením odložena.

"Hospodářský výsledek KB pokořil analytická očekávání," komentoval čísla analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Akcie banky před 10:00 po úvodním posílení obrátily a klesaly o 0,4 procenta na 538 Kč. Dojmy investorů z výsledků banky jsou podle Pfeilera smíšené. Pozitivně hodnotí lepší než očekávaný zisk, naopak mírným zklamáním je nižší čistá úroková marže a nárůst provozních nákladů.

Navzdory růstu objemu úvěrů i vkladů se v 1. čtvrtletí meziročně snížily čisté úrokové výnosy o 0,8 procenta na 5,8 miliardy Kč. Podle banky jsou za tím nižší úrokové marže u retailového úvěrování a nižší výnos z reinvestovaných depozit. Čisté poplatky a provize se snížily o 5,3 procenta na 1,4 miliardy Kč. "Poklesly transakční poplatky, především v důsledku nové regulace poplatků za přeshraniční platby a poklesu aktivity v březnu. Výnosy z ostatních druhů poplatků byly meziročně stabilní nebo dokonce narostly," stojí v tiskové zprávě.

Provozní náklady stouply o 5,2 procenta na 4,4 miliardy korun, a to zejména kvůli zvýšenému příspěvku do Fondu pro řešení krize a mimořádným nákupům pro stav nouze.

Úvěry klientům meziročně stouply o 4,9 procenta na 668,2 miliardy korun. Z toho objem hypoték narostl o 3,6 procenta na 232 miliard korun a dceřiná Modrá pyramida vykázala růst portfolia o 10,6 procenta na 57,6 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů poskytovaných Skupinou KB se zvýšil o 1,2 procenta na 39,1 miliardy Kč. "Během stavu nouze klesly prodeje spotřebitelských úvěrů v KB ve srovnání s týdny před zavedením restrikcí přibližně o 40 procent a nové prodeje hypoték byly nižší až o 20 procent," uvedla banka.

Objem úvěrů poskytnutých podnikům a ostatních úvěrů vzrostl meziročně o 5,2 procenta na 339,6 miliardy korun. Objem vkladů ve Skupině KB se zvýšil meziročně o 8,3 procenta a dosáhl tak 894,9 miliardy Kč. Růst vkladů zůstal podle banky během nouzového období stabilní.

Aktiva Skupiny KB vzrostla k 31. březnu o 15,1 procenta na 1,24 bilionu korun.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Češi a bydlení? Naléhavá otázka. Vyhlídky na příští rok nejsou vůbec špatné

Není žádným tajemstvím, že v poslední době se pro Čechy stává otázka bydlení stále naléhavější. A to hlavně kvůli tomu, že patříme mezi ekonomiky Evropské unie, kde se lidé na pořízení vlastního bydlení nejen „nadřou“ nejvíce, ale samotné byty, jak se v poslední době začalo hodně říkat, jsou stejně dostupné jako za „komančů“. Veřejně dostupná data o tom, co si Češi myslí o „bytové otázce“, z nedávného průzkumu vypracovaného Sociologickým ústavem Akademie věd ČR potvrzují, že většina Čechů si přeje bydlet ve vlastní nemovitosti a nájemné podle nich není alternativou. 
Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Komerční banka banky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy