Lesy ČR vyhlásí tendr 2020+. Bude 54 zakázek, na firmy čeká zásadní novinka

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásí v pondělí tendr 2020+ na lesní práce a prodej dřeva. Vezme v něm ohled na současnou mimořádnou kůrovcovou kalamitu. Tendr bude rozdělen na 54 zakázek. Půjde v nich o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů.

Uzávěrka podání nabídek bude 25. října. Vítězné firmy by měly pro LČR pracovat od ledna 2020 do konce roku 2024. Parametry tendrů dnes Lesy ČR představily veřejnosti. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi.

Tendry budou nově trojího typu podle toho, jak dané území postihla kalamita kůrovce. Takzvaných kalamitních jednotek bude 23 a lesnické firmy na nich budou provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo předané na takzvaném odvozním místě si budou prodávat samy Lesy ČR. Nejvíc kalamitních jednotek je v působnosti krajských ředitelství Lesů ČR v Jihlavě a Šumperku.

Na devíti takzvaných postkalamitních jednotkách, kde již kalamita kůrovce proběhla, firmy budou dělat pouze pěstební práce. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému.

Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se bude týkat 22 jednotek. Loni v tendru 2019+ bylo všech 47 jednotek soutěženo jako komplexní zakázka.

Zavedení kalamitních jednotek, u nichž si prodej dřeva převezmou Lesy ČR, by podle státního podniku mělo zrychlit těžbu kůrovcem napadeného dříví. Pokud se dřevem při komplexní zakázce obchodují těžařské firmy, nemají podle generálního ředitele LČR Josefa Vojáčka při odbytových problémech motivaci k rychlé těžbě dřeva. Vytěžené dřevo z kalamitních jednotek budou Lesy ČR prioritně prodávat na elektronických aukcích.

"Dnes je velký problém s odbytem dříví, často se prodává pod výrobními náklady. My potřebujeme dřevo okamžitě zpracovat a dostat co nejdříve z lesa, aby se škůdci nešířili," řekl Vojáček. Záměrem podniku je podle něj také soutěžené jednotky zmenšovat, aby se těžené množství kalamitního dřeva rozložilo mezi více firem. Proti minulým tendrům budou podmínky v tendru 2020+ podle Vojáčka jednodušší. Například u kalamitních a postkalaminích jednotek nebudou firmy muset dávat bankovní záruky.

Významnou novinkou tendru 2020+ bude to, že do smluv bude zakotveno, že po dvou letech bude mít každá ze stran možnost smlouvu bez sankcí vypovědět, přičemž výpovědní lhůta bude půlroční. "Jsme si vědomi, že situace se mění. Předpokládáme, že i z nekalamitní jednotky se může stát kalamitní. Obráceně se to zas může posunout po zdolání kalamity," řekl Josef Vojáček.

Od příštího roku chce také podnik zhruba zdvojnásobit těžbu dřeva čtyřmi vlastními lesními závody na téměř jeden milion metrů krychlových. Znamená to, že se v tendrech již nebude průběžně soutěžit těžba přibližně 500.000 metrů krychlových dřeva. Území spravované lesními závody se k 1. lednu zvýší téměř dvojnásobně na asi 140.000 hektarů. Současné smlouvy ale ještě budou někde pokračovat. "Rozšířením ploch lesních závodů chceme více kombinovat vlastní a dodavatelské kapacity," řekl Vojáček. Loni se v lesích LČR vytěžilo celkem téměř 11 milionů metrů krychlových dřeva.

Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr tendr lesy Ekonomika Dřevo kůrovec

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy