Na postupné zvyšování úrokových sazeb ČNB začínají výrazněji reagovat i banky

Na postupné zvyšování úrokových sazeb České národní banky (ČNB) začínají výrazněji reagovat zvyšováním úročení vkladů i velké banky. K malým bankovním domům, které nabízejí na svých spořicích účtech úroky blízké sazbě ČNB už delší dobu, se nedávno připojila i ČSOB s úrokem pět procent.

Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu. ČNB dnes zřejmě opět ponechá sazby na sedmi procentech.

Z malých bankovních domů mají vysoké úroky podle analýzy ještě Trinity Bank, která je má skoro 5,6 procenta. Následuje Fio banka a UniCredit Bank s 5,5 procenta a Moneta, která nabízí úrok 5,2 až 5,3 procenta. Na úrovni pět procent se vedle ČSOB nachází ještě Air Bank a mBank. "Právě vstup druhé největší banky v ČR podle počtu klientů do týmu vysokých úroků na spořicích účtech může být průlomový a může donutit i další dvě velké banky - Českou spořitelnu (ČS) a Komerční banku, k podobnému zvýšení," uvedl analytik Portu Filip Louženský.

To podle něj v budoucnu ukrojí z rekordních zisků bankovních domů, neboť rozdíl mezi tím, co banka vyplatí střadatelům a hlavní úrokovou sazbou od ČNB, je pro banky zisk. "Na klasickém spoření od ČS nebo KB je sazba 0,2 procenta, respektive jedno procento a celý rozdíl do sedmiprocentní hlavní úrokové sazby jde zmíněným bankám. Klienti, kteří na těchto účtech mají peníze, jsou velkými donátory jejích zisků. Obě tyto banky ale nabízí i účty s vyšším zhodnocením," upozornil Louženský. Spořicí účet s úrokem pět procent a vyšším podle něj nabízí aktuálně sedm bank.

"Termínované vklady jsou úročeny lépe než spořicí účty, jejich nevýhodou ale je nemožnost okamžitého výběru. Navíc má naprostá většina nabídek i podmínky typu investování do jiných bankovních produktů, převážně fondů. Pakliže to pro občany není překážkou, mohou získat úrok mezi šesti a sedmi procent na tu část prostředků, kterou mají v termínovaném vkladu. Nejvyšší sazbu na termínovaném vkladu bez podmínek má J&T Banka, která nabízí 5,5 procenta, a to bez povinnosti investovat do jiných produktů," dodal Louženský.

Termínované vklady mají dlouhodobě vyšší zhodnocení, protože banka s vloženými prostředky může počítat delší dobu a nehrozí, že je klient vybere předčasně. Termínovaný vklad s úrokem šest procent a vyšším nabízí aktuálně pět institucí, tři bankovní domy a dvě spořitelní družstva, podotkl analytik.

Hypoteční sazby u nově poskytnutých hypoték se i nadále zvedají a v srpnu byla sazba podle Hypomonitoru České bankovní asociace 5,8 procenta. Takzvaná realizovaná sazba tak dohání nabídkovou sazbu, rozdíl je způsoben dlouhým schvalovacím procesem při udělování hypoték. "Sazby u nových hypoték tak v budoucnu porostou, ale brzy nás čeká kulminace, neboť ČNB zřejmě už moc zvyšovat sazby neplánuje," poznamenal Louženský.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB banky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy