Nošovická automobilka Hyundai loni dosáhla zisku 7,39 miliardy korun

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 7,39 miliardy korun - o 170 milionů, tedy 2,3 procenta vyšší než v roce 2018. Tržby jí klesly o 6,1 miliardy na 123,14 miliardy korun, což představuje pokles o 4,7 procenta. ČTK to dnes řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Automobilka loni vyrobila 309.500 aut, což představovalo meziročně pokles o devět procent. Barvík uvedl, že výsledná loňská produkce byla o 2,7 procenta nižší, než byl původní plán 318.000 vozů, a to kvůli ukončení výroby modelu ix20 a změně vývoje situace na některých trzích.

"I tak jsme opět překročili hranici 300.000 vyrobených vozů. Uvolněné kapacity jsme využili pro přípravu na rok 2020, který je pro nás důležitý z pohledu řady velmi důležitých inovací a novinek," řekl Barvík. Přes 300.000 vozů vyrobila továrna osmý rok po sobě.

Prezident automobilky Jang Dong-hwan (v anglické transkripci Donghwan Yang) uvedl, že nošovický závod patří dlouhodobě mezi ty s nejvyšší produktivitou práce ve skupině Hyundai. "Nejinak tomu bylo v minulém roce. Dařilo se nám zvyšovat úroveň kvality vyráběných vozidel, aplikovat nové technologie do výrobních procesů, zvýšit stupeň automatizace a optimalizovat spotřeby výrobního materiálu," uvedl prezident. Díky kombinaci těchto faktorů se podle firmy podařilo meziročně zvýšit zisk.

Barvík uvedl, že rok 2019 byl pro automobilku historicky významný díky třímiliontému vozu vyrobenému v Nošovicích a také miliontému vyrobenému vozu modelu Hyundai Tucson. Letos v březnu továrna zahájila výrobu vozu Kona Electric, prvního automobilu na elektrický pohon sériově vyráběného v České republice. Minulý měsíc spustila výrobu inovované modelové řady i30 a další novinku chystá na podzim. Bude se týkat modelu Tucson, který tvoří 70 procent její produkce.

"Na dani z příjmu společnost zaplatila 1,9 miliardy korun, čímž se opět zařadí mezi největší plátce daně v Česku. V tomto hodnocení, stejně jako z pohledu výše tržeb, patří nošovický Hyundai dlouhodobě mezi deset největších společností v České republice," uvedl Barvík.

Nejvíce vozů z Nošovic putovalo do Německa, Velké Británie, Španělska, Ruska a Polska. "Česká republika byla pro závod hned za Itálií sedmým největším trhem s podílem na výrobě 4,2 procenta," uvedl Barvík.

Kromě osobních automobilů se v Nošovicích vyrábějí také dva typy šestistupňových převodovek. Používají se nejen pro vozy, které se tam produkují, ale rovněž se exportují do závodu v ruském Petrohradě a na Slovensko do sesterského závodu Kia v Žilině.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1500 aut denně. Vyrábí modely i30, Kona Electric a Tucson. Továrna má 3300 zaměstnanců, dalších 8700 lidí pracuje pro její přímé dodavatele.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai automobilový průmysl Ekonomika Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy