Ojetin v inzerci v lednu sice přibylo, ale jejich ceny stále rostou

Ještě koncem loňského roku se počet ojetých aut v nabídce na trhu kontinuálně snižoval. V letošním lednu už ale vozy začaly přibývat – meziročně se v české inzerci objevilo o 14 500 ojetin více a celkově jich tak v minulém měsíci bylo inzerováno 96 529. Ve srovnání s posledním měsícem roku 2021 jejich počet narostl o 1 123.

Předcovidových hodnot ovšem nabídka stále nedosahuje – v lednu 2020, který ještě nebyl ovlivněn pandemií, totiž objem ojetin nabízených na tuzemském trhu přesahoval 122 tisíc aut. Střední hodnota ceny od začátku pandemie neustále roste. V roce 2020 byla 139 000 Kč, o rok později se dostala na 159 999 a v letošním lednu už se vyšplhala na 185 000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy trhu ojetých aut, prováděné společností Aures Holdings, provozovatele sítí autocenter AAA Auto a Mototechna. 

„Stále sledujeme, že primární automobilový trh se po pandemii ještě nedostal do normálu. I když většina světových automobilek již jede na plné obrátky, tak mnohaměsíční dluh ve výrobě nových aut přetrvává. Na českém trhu ještě v posledních dnech rezonuje prohlášení největší tuzemské automobilky, která po požáru v areálu svého dodavatele bude muset odložit kompletaci 16 000 vozů svého nejžádanějšího modelu. To ve výsledku přispívá k nejistotě zákazníků, kteří ruší objednávky nových aut a orientují se na zánovní vozy, které jsou k dispozici okamžitě. I těch ovšem začíná ubývat a s tím pochopitelně roste jejich cena,“ říká Luboš Vorlík, výkonný ředitel autocenter AAA Auto a Mototechna v České republice. Meziroční cenový rozdíl u desetiletých aut, která jsou v české inzerci nejběžnější (medián stáří je 10,2 roku), se tak pohybuje v rozmezí od 12,5 do 20 %.

Nejčastěji nabízeným vozem byla v lednu v Česku právě zmíněná Škoda Octavia (8 606 ks), která se teď bude opět potýkat s produkčními problémy. Následovala Fabia (6 084 ks) a VW Golf (3 174). Střední hodnota stáří byla v lednu 10,2 roku a tachometr nabízených aut nejčastěji ukazoval hodnotu 152 000 km. V nabídce oproti prosinci přibylo elektromobilů (+ 14,9 %, meziročně + 57 %) a hybridů (+ 15,9 %, meziročně + 48 %).

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar Ojetiny

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy