Počet přerušených živností v lednu skokově vzrostl

Zájem lidí o podnikání začátkem roku 2021 výrazně klesl. V lednu přerušilo živnost 23.000 podnikatelů, dvakrát více než v prosinci a o 4500 tisíce více než v lednu 2020. Zároveň začalo podnikat 4828 lidí, o čtvrtinu méně než v lednu 2020. Na druhou stranu se snížil počet lidí, kteří svoji živnost zrušili. Jejich počet se v lednu snížil meziročně o 3300 na 1478. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

"Počet podnikatelů s přerušenou živností byl v lednu nejvyšší za poslední čtyři roky, ve kterých tuto kategorii sledujeme. Proti lednu 2020 se zvýšil o čtvrtinu. Naopak z pohledu počtu nových podnikatelů jde o nejslabší začátek roku za posledních 11 let. Jejich počet byl o čtvrtinu nižší než v roce 2020. Svoji roli zde hraje pokračující podnikatelská nejistota i to, že se stále nacházíme v nouzovém stavu. Lidé tak ztrácejí motivaci pouštět se do podnikání, případně vyčkávají, jak se bude situace dále vyvíjet," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Velmi nízký byl letos v lednu také počet podnikatelů, kteří živnostenské oprávnění ukončili. Ve srovnání s loňským prosincem je to pokles o 65 procent, ve srovnání s lednovým průměrem z let 2017 až 2020 dokonce o 70 procent. "Už delší dobu sledujeme, že lidé raději svoji živnost přeruší, než aby ji zrušili natrvalo. To opět souvisí s převládající ekonomickou nejistotou, ve které lidé konečné rozhodnutí spíše odkládají," dodala Kameníčková.

V celé ČR v lednu přerušila svoji živnost dvě procenta aktivních podnikatelů. Nejvíce jich přerušilo živnost v administrativních činnostech, kde šlo o 3,3 procenta aktivních podnikatelů. "Tento obor patří mezi ty, které jsou aktuální situací zasaženy poměrně výrazně. Patří sem totiž mimo jiné činnost cestovních kanceláří a agentur nebo činnost zaměstnaneckých agentur," podotkla Kameníčková.

Následovala doprava a skladování, kde svoji živnost přerušila tři procenta aktivních podnikatelů. Proti začátku roku 2020 vzrostl počet přerušených živností nejvýrazněji v obchodu (o 36 procent), v administrativních činnostech (o 35 procent) a v zemědělství a lesnictví (o 34 procent).

Na začátku roku začalo podnikat nejvíce lidí v Praze (927), ve Středočeském kraji (464) a v Jihomoravském kraji (452). Nejméně podnikatelů vzniklo naopak v Karlovarském kraji (78), v Královéhradeckém (169) a v Libereckém kraji (173).

Největší meziroční pokles počtu podnikatelů, kteří v lednu zaregistrovali svou živnost, zaznamenal Jihočeský kraj (minus 52 procent). V případě počtu podnikatelů s přerušenou činností byl největší meziroční růst v Karlovarském kraji (o 53 procent) a největší pokles počtu podnikatelů s ukončenou živností vykázal Liberecký kraj (minus 86 procent).

Počet lidí, kteří své podnikání ukončili či přerušili, byl nejvyšší opět v Praze (3694), následoval Středočeský kraj (3276), Jihomoravský kraj (2585) a Moravskoslezský kraj (2425).

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci práce

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Karel III. vzdoruje rakovině a nezapomíná na svou matku. Připomněl si ji v kostele

Britský král Karel III. musel ze zdravotních důvodů v poslední době omezit veřejná vystoupení, přesto se v uplynulých dnech ukázal mezi lidmi. Měl k tonu dobrý důvod. Na uplynulou neděli 21. dubna totiž připadaly nedožité 98. narozeniny jeho matky, královny Alžběty II. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy