Pražská burza ztrácí pět procent, koruna prolomila kurz 26 Kč/EUR

Akcie na pražské burze dnes od rána pokračují v propadu. Po zahájení obchodování ztrácel index PX přes pět procent. Jeho hodnota klesla až na 838,55 bodu, což je nejméně od července 2016.

Vyplývá to z údajů na webu burzy. Pražská burza tak následuje Evropu, kde dnes akcie rovněž prudce oslabují kvůli zákazu cestování z Evropy do USA. Podle údajů na webu Patria Online oslabuje i česká měna vůči oběma světovým měnám. Koruna před 10:00 prolomila hranici 26 Kč/EUR, kde byla naposledy v červenci 2018.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil třicetidenní zákaz cestování z Evropy do USA s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci.

Koruna padá, dnes poprvé od 2. 9. 2019 nad 26 Kč za euro.Investory leká Trumpův zákaz cestování většiny Evropanů do USA a citelně narůstající riziko celosvětové recese. Zároveň je zklamalo, že americký prezident přišel jen s poměrně slabými podpůrnými opatřeními. pic.twitter.com/gmmLIStbO3

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 12, 2020

Pražská burza po hodině obchodování propad zmírnila na čtyři procenta. Nejvýrazněji ztrácejí hodnotu akcie nápojářské Kofoly, které oslabují o více než sedm procent. Téměř pětiprocentní propad je patrný u akcií elektrárenské společnosti ČEZ, akcie se obchodují už za méně než 400 korun. Více než čtyři procenta odepisují cenné papíry Erste Group Bank, Komerční banky či provozovatele horských středisek TMR. Přes tři procenta ztrácí pojišťovna VIG a Moneta Money Bank.

Česká měna proti středečnímu závěru ztrácí 31 haléřů, v 10:00 se obchodovala za 26,06 Kč/EUR. K dolaru od středy oslabila o 30 haléřů na 23,13 Kč/USD.

Související

Ceny potravin, ilustrační fotografie. Komentář

Ceny potravin hýbou burzami. Může se to projevit v našich peněženkách

Pokud patříte mezi ty čtenáře, kteří si myslí, že sledovat dění na světových burzách je nuda, ani dál tento komentář nečtěte. Fakt. Jenže, i v historii snad nejlepší autorka detektivek, Agatha Christie, moc dobře věděla, že čísla obchodování nejrůznějších komodit jsou nejen inspirací pro psaní napínavých románů, ale bohužel mají i rázný dopad na skutečný život každého z nás. Proto je dobré se nevyhýbat burzovnímu dění, ale naučit se z něj vyvozovat správné závěry. Tak třeba dění z posledních dní na komoditních burzách naznačuje, jak se s největší pravděpodobností budou ubírat ceny potravin v příštích týdnech a měsících. A že to může být pořádná detektivka není snad třeba dodávat.
ČEZ, ilustrační fotografie.

ČEZ odmítl návrh, že by se na pokyn státu mohl vyvázat ze společného trhu

Současnou situaci kolem růstu cen elektřiny nelze podle energetické skupiny ČEZ řešit odchodem ze společného evropského trhu s energiemi. Působení na společném trhu je vázáno smlouvami, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Navíc podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pomáhá propojení energetických trhů ke stabilitě a bezpečnosti elektrické sítě v Česku.

Více souvisejících

burza CZK kurzy měn EUR Ekonomika Praha

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy