Prostor k šetření vidí Češi hlavně u potravin, alkoholu a cigaret

Prostor k šetření vidí Češi hlavně u potravin, alkoholu a cigaret. Naopak u dopravy a účtů za telefon, TV a internet vidí k úsporám jen minimální šanci. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty. Rychle rostoucí inflace a očekávané další zdražování budou nutit Čechy k úsporám, plyne dál z průzkumu.

Úspory v potravinách našlo 30 procent Čechů. Následují náklady na alkohol a cigarety, kde by určitou částku dokázala uspořit více než pětina lidí. "Příčinou možnosti ušetřit za potraviny může být i ten fakt, že se jim skokové zdražování zatím v Česku spíše vyhýbalo, přestože ve světě ceny potravin velmi výrazně rostou již od května. Podle ekonomů lze však předpokládat, že toto zdražení na podzim přijde i do Česka," uvedl marketingový ředitel Cofidisu Cyril Křůpala.

Zatímco mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi by u alkoholu a cigaret našlo nejvíce úspor 16 procent dotazovaných, u lidí bez maturity je to 26 procent. V jejich případě dokonce platí, že více lidí by mohlo spíš ušetřit na alkoholu či cigaretách než na potravinách.

Vedle toho Češi vnímají největší rezervy ve výdajích za volnočasové aktivity a zábavu (15 procent) a za dovolenou (11 procent). Prostor ušetřit na dovolené letos uvedlo výrazně méně lidí, než tomu bylo před dvěma lety. Je pravděpodobné, že Češi se v důsledku předchozího velkého omezení cestování odmítají zatím dovolených vzdát a šetřit na nich, podotkl Křůpala. Část lidí naopak krize postihla natolik, že už si dovolené museli odepřít a tato oblast se jich pro možnou úsporu vůbec netýká.

Mírný pokles prostoru pro potenciální úsporu zaznamenaly také výdaje za bydlení. Proti 14 procentům v roce 2019 je to nyní deset procent. O něco méně lidí pak pokládá za největší prostor k úsporám v rodinném rozpočtu splátky půjček (šest procent), ať už jde o hypotéku, leasing nebo spotřebitelský úvěr.

Zatímco u výdajů na dopravu, TV, telefon a internet neviděli Češi výraznější prostor ušetřit ani před dvěma lety, u oblečení byla situace jiná. Ještě v roce 2019 tam spatřovala prostor pro velkou úsporu téměř desetina Čechů, nyní jsou to tři procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září potřetí za sebou výrazně zrychlil. Inflace stoupla na 4,9 procenta, což je o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Dále se tak drží na nejvyšší úrovni od roku 2008. Na růstu se podílelo zdražování pohonných hmot a bydlení i zvýšení cen potravin.

Související

Více souvisejících

peníze

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy