Prostor k šetření vidí Češi hlavně u potravin, alkoholu a cigaret

Prostor k šetření vidí Češi hlavně u potravin, alkoholu a cigaret. Naopak u dopravy a účtů za telefon, TV a internet vidí k úsporám jen minimální šanci. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty. Rychle rostoucí inflace a očekávané další zdražování budou nutit Čechy k úsporám, plyne dál z průzkumu.

Úspory v potravinách našlo 30 procent Čechů. Následují náklady na alkohol a cigarety, kde by určitou částku dokázala uspořit více než pětina lidí. "Příčinou možnosti ušetřit za potraviny může být i ten fakt, že se jim skokové zdražování zatím v Česku spíše vyhýbalo, přestože ve světě ceny potravin velmi výrazně rostou již od května. Podle ekonomů lze však předpokládat, že toto zdražení na podzim přijde i do Česka," uvedl marketingový ředitel Cofidisu Cyril Křůpala.

Zatímco mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi by u alkoholu a cigaret našlo nejvíce úspor 16 procent dotazovaných, u lidí bez maturity je to 26 procent. V jejich případě dokonce platí, že více lidí by mohlo spíš ušetřit na alkoholu či cigaretách než na potravinách.

Vedle toho Češi vnímají největší rezervy ve výdajích za volnočasové aktivity a zábavu (15 procent) a za dovolenou (11 procent). Prostor ušetřit na dovolené letos uvedlo výrazně méně lidí, než tomu bylo před dvěma lety. Je pravděpodobné, že Češi se v důsledku předchozího velkého omezení cestování odmítají zatím dovolených vzdát a šetřit na nich, podotkl Křůpala. Část lidí naopak krize postihla natolik, že už si dovolené museli odepřít a tato oblast se jich pro možnou úsporu vůbec netýká.

Mírný pokles prostoru pro potenciální úsporu zaznamenaly také výdaje za bydlení. Proti 14 procentům v roce 2019 je to nyní deset procent. O něco méně lidí pak pokládá za největší prostor k úsporám v rodinném rozpočtu splátky půjček (šest procent), ať už jde o hypotéku, leasing nebo spotřebitelský úvěr.

Zatímco u výdajů na dopravu, TV, telefon a internet neviděli Češi výraznější prostor ušetřit ani před dvěma lety, u oblečení byla situace jiná. Ještě v roce 2019 tam spatřovala prostor pro velkou úsporu téměř desetina Čechů, nyní jsou to tři procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září potřetí za sebou výrazně zrychlil. Inflace stoupla na 4,9 procenta, což je o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Dále se tak drží na nejvyšší úrovni od roku 2008. Na růstu se podílelo zdražování pohonných hmot a bydlení i zvýšení cen potravin.

Související

Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

peníze

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 36 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy