Rozvolňování restrikcí? U debat chybějí ti, kterých se to týká, upozornil Prouza

U debat k modelu uvolňování a zpřísňování opatření nejsou podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ti, na které restrikce přímo dopadají. Naopak nechybějí ti, kteří podporují kompletní úzávěru ekonomiky.

Oborové svazy a asociace komentují chystané verze, pokud se k nim dostanou. Výrazným problémem modelu je, že v něm není zahrnut průmysl. Přitom tvoří jen třetinu českého hrubého domácího produktu, dvě třetiny připadají na obchod a služby. Prouza to dnes řekl na on-line tiskové konferenci.

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) pracuje na systému kategorizace epidemické situace, takzvaného rizikového skóre. Na něj bude navázaná tabulka s pěti pásmy opatření podle výše tohoto čísla udávající procento rizika. Jeho definitivní podobu chce šéf resortu Jan Blatný (za ANO) představit na tiskové konferenci v pátek.

První verzi přitom Blatný zveřejnil už minulý týden. Podle Prouzy se jednalo jen o hrubý nástin, nyní už podle něj existuje asi sedmá varianta. MZd má o tom podle něj nyní každý den videokonference s ministerstvy průmyslu a obchodu, kultury a školství. "Je trošku zvláštní, že tou další stranou, která u debat sedí, je skupina modelářů z Cerge (Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium) jako pánové (Jan) Kulveit, (René) Levínský a podobně, kteří masivně měsíčně tlačí na totální lockdown," řekl Prouza.

U jednání přitom nejsou zástupci škol jako takových, chybí účast například asociace ředitelů škol, nejsou přítomni provozovatelů kulturních zařízení ani další podnikatelů z odvětví, kterých se to týká.

Mnohem více zneklidňující je podle Prouzy fakt, že veškeré náklady opatření má platit školství, obchod a služby. "Je pro mě naprosto nepochopitelné, že už třeba v prostředním stupni (modelu uvolňování) se mají zavírat obchody, služby i školy, ale horníci v OKD budou fárat dál," uvedl. Přitom podle něj řada problémů které máme, nevznikla v obchodech, ale je známé, co na Karvinsku nakažení horníci provedli s OKD.

V květnu byla na dolech společnosti OKD největší ohniska nákazy v Moravskoslezském kraji. Šíření viru tam v červenci vedlo k několikatýdennímu přerušení těžby. V polovině srpna firma těžbu obnovila. Mezi zaměstnanci je nyní několik desítek pracovníků pozitivně testovaných na covid-19.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

Tomáš Prouza (ekonom) ministerstvo zdravotnictví Svaz obchodu a cestovního ruchu Ekonomika Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 17 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy