Schodek rozpočtu se zvýší na 200 miliard, Zeman novelu podepsal

Schválený schodek letošního státního rozpočtu se zvýší z původních 40 miliard na 200 miliard korun. Novelu zákona o rozpočtu dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem navýšení schodku je epidemie nového typu koronaviru a s tím související opatření vlády. Kvůli předpokládanému propadu ekonomiky přijde rozpočet o část příjmů a stát navíc bude muset vydávat peníze na boj s koronavirem.

Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Nejvyšší deficit dosud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Schodek chce vláda pokrýt hlavně vydáním státních dluhopisů.

Změnu rozpočtu schválila Sněmovna v úterý ve stavu legislativní nouze.

Kabinet uvádí, že při sestavování rozpočtu na letošní rok se vycházelo z tehdy aktuálních dat a prognóz, které nepředpokládaly rozšíření nemoci COVID-19. Tato nemoc s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu. Zároveň bude muset stát vydat z rozpočtu víc peněz na boj proti šíření epidemie a na podporu ekonomiky.

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal ve středu dne 25. března 2020 zákon ze dne 24. března 2020, kterým se mění zákon č. 355/2019 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2020.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) March 25, 2020

Celkové příjmy rozpočtu by měly letos činit nově 1,488 bilionu korun a výdaje 1,688 bilionu korun. Poslanci schválili změnu státního rozpočtu v podobě, v jaké ji předložila vláda. Přijali však doprovodné usnesení. V něm vyzvali vládu, aby vytvořila rychlý program pro přímou finanční podporu osob samostatně výdělečně činných.

Poslanci schválili změnu státního rozpočtu v předložené podobě. Neprošel žádný pozměňovací návrh. Sněmovna však na návrh svého rozpočtového výboru přijala doprovodné usnesení. V něm vyzvala vládu, aby vytvořila rychlý program pro přímou finanční podporu osob samostatně výdělečně činných.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně ujišťovala, že ekonomika, veřejné rozpočty i měnová politika jsou v takové kondici, že vzniklou situaci ustojí. Hlavní změnou u výdajů je navýšení vládní rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun na operativní využití k řešení dopadů šíření koronaviru. Původně činila rezerva 4,9 miliardy korun. Ministryně řekla, že stát už ji vyčerpal na nákupy ochranných pomůcek pro boj s epidemií koronaviru.

Dále novela zvyšuje dávky na nemocenské pojištění o deset miliard korun výdaje na obsluhu státního dluhu o pět miliard korun z původních 43,8 miliardy korun. U příjmů ministerstvo financí počítá s poklesem daňových příjmů o 55,7 miliardy korun kvůli omezení výkonu ekonomiky. Na straně výdajů chce vláda vzít ministerstvu obrany 2,9 miliardy na vojenské nákupy. Na slevách na jízdném chce ušetřit 1,5 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman státní rozpočet Ekonomika Ministerstvo financí prezident čr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy