Těžební firma dodá tantal tchajwanskému investorovi, kontraktu pomohla Vystrčilova mise

Společnost Overax Technologies se na Tchaj-wanu domluvila na dodávkách tantalu pro jednoho z největších výrobců pasivních tantalových součástek. Ročně mu prodá tento kov až za 350 milionů korun. ČTK to řekl ředitel společnosti Richard Ficek. Desetiletou smlouvu by s firmou, která patří jednomu z nejbohatších Tchajwanců, chtěl uzavřít v nejbližší době. Jméno partnera do té doby nechce uvádět.

Kontraktu podle něj výrazně pomohl předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se během své návštěvy Tchaj-wanu s majitelem firmy sešel.

Těžební a technologická společnost Overax Technologies těží tantal v africké Sieře Leone. Tantal je velmi vzácný tvrdý kov, který se mimo jiné používá v elektrotechnickém průmyslu na výrobu tantalových kondenzátorů. Overax Technologies rudu prodává americké firmě. Už před koronavirovou krizí se snažil oslovit dalšího amerického výrobce, rizika dodávek pouze pro jednoho partnera podle Ficka ještě zvýraznila pandemie koronaviru. "Bojovali jsme o kontakt dva roky, ale jako malá firma neúspěšně," poznamenal Ficek.

V době, kdy Vystrčil oznámil svou cestu na Tchaj-wan, oslovenou americkou společnost koupil tchajwanský investor. Ficek se proto přihlásil do senátní delegace na Tchaj-wan jako podnikatelský doprovod pod podmínkou, že bude mít možnost s tímto tchajwanským investorem jednat, což se podařilo. "Vlastní ji šestý nejbohatší Tchajwanec," poznamenal.

V úterý se v Tchaj-peji se zástupci firmy sešel, další schůzku měl přímo s majitelem. Závěrečné jednání s vlastníkem firmy se uskutečnilo v pátek, zúčastnil se ho i Vystrčil. Podle Ficka se schůzka přímo s majitelem mohla uskutečnit jen díky návštěvě Vystrčila na Tchaj-wanu. "Bez něj bych se k někomu takovému nikdy nedostal. Je to jako když se chce mravenec podívat do očí slonovi," poznamenal s odkazem na velikost firem. Vystrčil podle něj výrazně pomohl i dokončení kontraktu, když souhlasil se setkáním s majitelem. "Nesmírně si toho cením. Byla to alfa a omega všeho," řekl Ficek.

Podle zatím ústní dohody by Overax Technologies měla deset let dodávat ročně 350 tun tantalu, což představuje rudu v objemu asi 350 milionů korun ročně. Podle Ficka bude množství dodávaného tantalu růst, očekává, že na 350 tun se dostane asi za tři roky.

Overax Technologies chce zároveň firmě nabídnout technologii tzv. materiálového DNA. Těžaři mají podle Ficka povinnost dokládat, odkud vytěžený kov pochází. Tato opatření mají zamezit obchodu s nelegálně získanou surovinou, jsou ale často obcházena. Overax Technologies chce nabídnout firmám možnost, jak zákazníkům dokázat, že obchodují s legálním materiálem. Využít k tomu chce skutečnost, že složení vytěženého kovu je v každé oblasti specifické. "Rudu nasbíráme přímo v dolu. Uděláme její DNA a ve výrobním procesu, kde se již z natěženého materiálu stává čistý prvek, ověříme, že se složení shoduje," řekl.

Overax Technologies Tchaj-Wan Ekonomika Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy