Uvolňování služeb provází chaos. Hotely jsou diskriminovány, protestuje asociace

Uvolňování služeb je chaotické a rozpačité, podpora státu pro podnikatele v ubytovacích a stravovacích službách nedostatečná. Ubytovací zařízení jsou diskriminována, měla by se otevřít už od 11. května, i za předpokladu limitované kapacity. V dnešní tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR).

Stanovení podmínek pro provoz restauračních zahrádek, které budou moci fungovat s obsluhou a hosté budou smět používat vnitřní zázemí, AHR vítá. Nelogické je podle ní ale to, že od 11. května se budou moci konat akce do 100 účastníků, včetně kin, divadel, cirkusů a svateb, s otevřením ubytovacích zařízení včetně jejich restaurací a kaváren vláda ale počítá až od 25. května.

Asociace hotelů a restaurací proto požaduje, aby ubytovací služby mohly zahájit provoz od 11. května. V první fázi může být limitovaný počet obsazených pokojů, od 25. května by pak mohly fungovat už neomezeně, uvedla.

"Postupné rozvolňování služeb je chaotické a rozpačité a pomoc státu podnikatelům v ubytovacích a stravovacích službách je dosud naprosto nedostatečná," uvedl prezident AHR Václav Stárek. Opakovaně zdůrazňuje, že pro zachování pracovních míst je nezbytné prodloužit program pro podporu nezaměstnanosti Antivirus, a to minimálně na tři až šest měsíců po ukončení nouzového stavu. Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav do 17. května.

Kabinet plánuje od 11. května umožnit provozovatelům gastronomických zařízení otevřít zahrádky. Dnes vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zveřejnil detaily podmínek jejich znovuotevření. Mezi hosty zahrádek budou muset být alespoň 1,5metrové odstupy, vyjma lidí sedících u jednoho stolu.

Po každém odchodu hostů bude personál muset stoly a židle dezinfikovat, výdejní okénko je třeba dezinfikovat minimálně každé dvě hodiny. Pracovníci s tělesnou teplotou nad 37 stupňů Celsia by měli mít zamezen přístup do provozovny. Vláda v usnesení také rozhodla, že nošení ochranné roušky není povinné při konzumaci jídla a nápojů u stolu.

Veřejnost má kvůli zamezení šíření koronaviru zákaz vstupovat do restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení od 14. března. Zařízení mohou jídlo a pití prodávat přes výdejní okénka nebo rozvážkovou službou.

Související

Vánoční trhy

Zákaz vánočních trhů pokládá Asociace hotelů i Hřib za velmi špatné rozhodnutí

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje za velmi špatné dnešní rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Zkrácení provozní doby restaurací je podle něho dalším omezením, které bude mít dopad na tržby. Je třeba znovu začít řešit kompenzace a probrat, zda slíbená podpora je dostatečná, řekl dnes Stárek ČTK.

Více souvisejících

Asociace hotelů a restaurací ČR Hotely Karel Havlíček Ekonomika Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy