Velké nábytkářské řetězce už fungují, IKEA otevře později

Nábytkářské řetězce využily vládního harmonogramu a po šestitýdenní pauze znovu otevřely prodejny. Musely však zmenšit prodejní plochu na 2500 metrů čtverečních.

Zákazníci tak mají povolen vstup do zhruba 60 procent prostoru, převážně ukázkové byty jsou zahrazeny páskou. Přesto dnes podle zjištění zpravodajky ČTK do libereckých prodejen s nábytkem přicházelo poměrně velké množství lidí. Kupovali doplňky do bytu, kancelářská křesla, dětské postele, vybírali sedací soupravy.

V dvoupatrové prodejně Möbelix se lidé nedostanou k oddělení s textilem, vybavením předsíní, posledních kusů, omezená je sekce s osvětlením, kuchyněmi, ložnicemi a částečně obývacími pokoji. V sousední prodejně KIKA je uzavřeno celé první patro, kde se prodávají kuchyně a vybavení do obývacích pokojů. Volně přístupná je sekce s doplňky, textilem, zákazníci mají dále přístup do oddělení kancelářského vybavení nebo předsíní. Stolky prodejních poradců nechala KIKA vybavit ochrannými plexiskly.

Sconto má otevřené obě patra prodejny, ale stejně jako ve výše zmíněných obchodech i zde je do některých sekcí omezen přístup.

Ve všech prodejnách je u vstupu k dispozici dezinfekce, případně jednorázové rukavice, zákazníci jsou na plakátech a stojanech informováni o bezpečném nákupu. Sconto zákazníky mimo jiné vyzývá k rychlým nákupům, aby v prodejně strávili minimum času.

Kromě těchto řetězců v pondělí otevřely i XXXLutz a ASKO Nábytek. IKEA, která v České republice provozuje čtyři obchodní domy, plánuje otevření od 11. května. Prodeje v e-shopu nyní eviduje o téměř 300 procent vyšší ve srovnáním se stejným obdobím v předchozích letech. Podle mluvčí IKEA Andrieny Rambouskové Češi kupují především matrace a úložné prostory do ložnic. Také kuchyní se prodává sedmkrát více než před krizí. "Od uzavření obchodních domů IKEA v polovině března se také výrazně zvedl zájem o kancelářské vybavení a zařízení pracovních prostor, a to přibližně o 260 procent. Do budoucna očekáváme zvýšený zájem například o venkovní nábytek," doplnila.

Vládní harmonogram od pondělí umožnil otevřít obchodům do 2500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodních domů nad 5000 metrů čtverečních, nebo mají vchod zvenku. Požadavky ministerstva zdravotnictví pro otevření umožňují zmenšení prodejní plochy na požadovanou velikost pomocí pásky nebo jiného vhodného způsobu.

Související

Sedací souprava, ilustrační fotografie

Výroba nábytku v Česku loni vzrostla o 1,1 procenta na rekordních 48,5 mld. Kč

Nábytkářské firmy v Česku loni vyrobily zboží za rekordních 48,5 miliardy korun, meziročně o 1,1 procenta více. Tržby z prodeje nábytku klesly o 3,1 procenta na 38,62 miliardy korun. Vývoz stoupl o 13,6 procenta, dovoz se zvýšil o 10,6 procenta. ČTK to dnes sdělil tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN) Tomáš Lukeš.
Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.

Více souvisejících

Nábytek Ikea

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy