Vzniká gigant na trhu se zájezdy: Majitel Exim Tours koupil CK Fischer

Německá skupina Rewe, majitel Exim Tours, koupila od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka Cestovní kancelář Fischer Group. Podpis smlouvy dnes na tiskové konferenci potvrdili zástupci firem, cenu transakce odmítli zveřejnit. Rewe podniká v maloobchodním prodeji a turistickém ruchu. Spojení špiček českého trhu se zájezdy podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podle generálního ředitele turistické a cestovní divize Rewe Der Touristik Sörena Hartmanna chce nový majitel stávající management CK Fischer ve firmě udržet. Ceny hlavních zájezdů by se příliš neměly měnit, dodal.

Součástí KKCG byla CK Fischer 16 let. Komárkova skupina ji v roce 2003 přebírala, když se CK dostala do finančních problémů. Od té doby se stabilizovala a stala jednou z nejvýznamnějších cestovních kanceláří na českém trhu. Loňské tržby cestovní skupiny Fischer dosáhly 6,1 miliardy korun a zisk 88,4 milionu. I letos firma počítá s růstem.

Fischer Group se podle Rewe tímto prodejem stane součástí jedné z nejsilnějších evropských maloobchodních a cestovních společností. Její cestovní a turistická divize Der Touristik působí v turismu na 15 evropských trzích. "Jsme přesvědčeni, že trh cestovního ruchu v regionu střední a východní Evropy poroste a v České republice vidíme velký potenciál růstu," dodal Hartmann.

Pod Der Touristik spadá i Exim Holding, který působí v ČR a v Polsku pod značkou Exim Tours a na Slovensku a v Maďarsku pod značkou Kartago Tours. Firma Exim Tours loni prodala v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun a zisk před zdaněním dosáhl 288 milionů.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je prodej jednou z nejvýznamnějších akcí v cestovním trhu v Česku za poslední léta. "Podle toho, jak funguje Rewe v Německu, jsem přesvědčen, že to nebude mít žádný negativní dopad na trh z hlediska konkurence ani z hlediska klienta," řekl dnes ČTK.

Výkonný ředitel Fischer Group Jiří Jelínek, který ji vede od roku 2004, věří, že změna majitele přinese firmě nové možnosti. CK Fischer chce podle něj expandovat na nové trhy a soustředit se na rozvoj online prodeje a exotických dovolených. "Velký potenciál vidíme například u lyžařských zájezdů, kde máme unikátní expertízu a dobře zmapovaný trh," uvedl.

Související

Ilustrační foto

Češi chtějí první měsíce roku trávit u moře, zájem je o Egypt i Maledivy

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) sledují zvýšený zájem o zájezdy u moře na první měsíce příštího roku, řekli ČTK jejich zástupci. Podle některých CK poptávka vzrostla v návaznosti na zpřísňování opatření proti koronaviru v České republice. Češi kupují dovolené v Egyptě, Spojených arabských emirátech (SAE), zájem je také o Maledivy.

Více souvisejících

Exim Tours CK Fischer cestovní kanceláře Ekonomika Karel Komárek (miliardář) KKCG

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy