Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se výrazně zlepšila

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu znovu zvýšila, tentokrát velmi výrazně. Index ekonomické nálady institutu ZEW na tento měsíc vzrostl o 22,5 bodu na minus 36,7 bodu. Současnou hospodářskou situaci přitom hodnotí investoři i analytici také lépe. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil německý hospodářský institut ZEW.

Hodnocení současné situace se proti říjnu zvýšilo o 7,7 bodu na minus 64,5 bodu. To ale znamená, že ekonomický výhled pro Německo zůstává i přes výrazný nárůst očekávání v negativním pásmu.

"Indikátor ekonomického sentimentu ZEW v listopadu opět vzrostl. To pravděpodobně souvisí především s nadějemi na bezprostřední pokles míry inflace. V tomto případě by se brzda měnové politiky musela utahovat méně a/nebo na kratší dobu, než se očekávalo. Ekonomický výhled pro německou ekonomiku je však stále jednoznačně negativní,“ komentoval aktuální výsledky prezident ZEW Achim Wambach.

Očekávání expertů na finanční trh ohledně ekonomického vývoje v eurozóně se v listopadu zvýšilo o 21 bodů na minus 38,7 bodu. Indikátor současné situace se také zvýšil - ve srovnání s říjnem o 5,5 bodu na minus 65,1 bodu. Inflační očekávání pro eurozónu se v listopadu opět výrazně snížila. Ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 16,4 bodu na minus 52,2 bodu.

Německá vláda podle říjnových propočtů letos očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,4 procenta. V příštím roce pak očekává pokles ekonomiky o 0,4 procenta.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy