Zemřel zakladatel hodinářské firmy Swatch

Ženeva - Nicolas Hayek, zakladatel známé švýcarské firmy na výrobu hodinek Swatch, zemřel v pondělí na infarkt ve věku 82 let. Hayek, který dosud stál v čele firmy, zemřel náhle v práci, informuje v úterý BBC.

Nicolas Hayek je považován za spasitele švýcarského hodinářství. Společnost Swatch, kterou založil v březnu 1983 v Curychu, je v současné době největším výrobcem hodinek na světě.

"Výjimečný přístup Nicolase Hayeka mu umožnil založit a udržet silný podnik na výrobu hodinek s vysokou přidanou hodnotou švýcarské tradice. Je právem považován za nejlepšího podnikatele v zemi," uvedla společnost Swatch v oznámení o Hayekově úmrtí.

Nicolas Hayek se narodil v roce 1928 v libanonském Bejrútu. V roce 1940 emigroval do Francie, kde studoval fyziku a matematiku. Později se přestěhoval do Švýcarska. Od padesátých let se věnoval podnikání.

Hayekova obchodní filosofie je prostá - člověk nemá mít celý život jedny hodinky. Může je měnit podle ročního období, nálady nebo oblečení. Sám na rukou nosíval několikery hodinky.

Prvních 12 modelů hodinek Swatch se objevilo na trhu na podzim 1983 a stály 50 švýcarských franků.

Jednoduchý design a relativně nízká cena jim zaručily oblibu téměř po celém světě. Levnější plastové hodinky navíc mohou konkurovat asijskému dovozu. Do dneška firma vyrobila 5000 modelů a prodala přibližně 370 milionů kusů.

"Swatchky" navíc přilákaly ke švýcarským hodinářům zákazníky, kteří mají zájem o luxusnější zboží.

Do roku 2003 byl Nicolas Hayek výkonným ředitelem společnosti. Svou funkci pak předal synovi Nickovi. Dál se však podílel na některých projektech, a to nejen v oboru hodinářství. Zapojil se například do výroby automobilu Smart car.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika swatch

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy