Německo je stále rozdělené: Bývalá NDR ekonomicky pokulhává za západem

Berlín - 3. října Německo oslaví 27. výročí znovusjednocení. I po tolika letech jsou stále patrně ekonomické rozdíly mezi východem a západem Spolkové republiky. Například průměrná mzda je na západě spolkové republiky o 590 eur vyšší než na území bývalé NDR.

Na východě se loni průměrná mzda zvýšila o 40 eur na 2640 eur (asi 69 tisíc korun), zatímco na západě o 20 eur na 3230 eur (přes 84 tisíc korun). Rozdíl tedy činí 590 eur (15,4 tisíce korun). V zemích bývalé NDR je také výrazně více lidí, kteří pracují za minimální mzdu. Vyplývá to ze zprávy o stavu německého sjednocení, kterou dnes projedná vláda. 

K pozitivům patří, že se mezi lety 2005 a 2016 podařilo ve východním Německu snížit nezaměstnanost z 18,7 na 8,5 procenta. I tak ale loni tamní nezaměstnanost zůstávala v průměru o tři až čtyři procentní body nad úrovní na západě spolkové republiky.

Jen pomalu se přibližuje průměrný hospodářský výkon na osobu v obou částech země. Na východě nyní dosahuje 73,2 procenta západní úrovně. Jeho sbližování se v posledních 15 letech výrazně zpomalilo. Jedním z důvodů je to, že v zemích bývalé NDR není tolik velkých firem.

Na rozdíl od loňska se zpráva podrobně nezabývá problematikou nesnášenlivosti k cizincům na východě země. Loni nezvykle důrazně varovala předtím, že vzrůstající xenofobie na území bývalé NDR ohrožuje ekonomické sbližování a sociální smír v Německu.

Související

Více souvisejících

Německo sjednocení Německa průměrná mzda nezaměstnanost / nezaměstnaní Ekonomika

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy