Aerolinky KLM se nakonec dohodly s piloty, stávka byla na spadnutí

Amsterdam - Piloti nizozemské letecké společnosti KLM se s vedením firmy dohodli na kolektivní pracovní smlouvě a odvolali přípravy na stávku. Informoval o tom list Financial Times. Platnost předchozí kolektivní smlouvy skončila v lednu 2018.

"Je zřejmé, že obavy pilotů KLM byly vyslyšeny a vyústily v definitivní dohodu, uvedl odborový svaz pilotů VNV. Hlavním sporným bodem byla pracovní zátěž a rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Zejména šlo o to, zda snížit pracovní dobu o čtyři procenta od září 2018 nebo od září 2019. Kompromis pomohl vyjednat zprostředkovatel. Smlouvu, jejíž podmínky nebyly zveřejněny, musejí schválit členové odborů.

Dohoda je dobrou zprávou pro nového šéfa skupiny Air France-KLM Kanaďana Benjamina Smithe, který se funkce ujme na konci září. Na rozdíl od francouzských odborů, pro něž je někdo jiný než Francouz v pozici generálního ředitele nemyslitelný, svaz VNV Smithe vítá. Předchozí šéf společnosti Jean-Marc Janaillac před čtyřmi měsíci odstoupil poté, co se mu dohodu se zaměstnanci nepodařilo uzavřít. Smith se stane prvním zahraničním šéfem v 85leté historii aerolinek.

Za letošní první pololetí se příjmy KLM zvýšily o 4,9 procenta na 5,2 miliardy eur (134 miliard Kč), zatímco příjmy Air France klesly o 1,4 procenta na 7,5 miliardy. Aerolinky KLM vykázaly provozní zisk 388 milionů, Air France ztrátu 164 milionů eur.

Související

KLM

Piloti aerolinek KLM odmítli zmrazení platů

Odborová organizace pilotů společnosti KLM, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, odmítla dát souhlas se zmrazením mezd do roku 2025. Podle agentury Reuters by odmítnutí mohlo ohrozit snahy o zajištění budoucnosti firmy v době koronavirové krize.
KLM, ilustrační foto

KLM zruší dalších 1500 pracovních míst, celkem 20 procent

Nizozemská letecká společnost KLM zruší kvůli restrukturalizaci dalších 1500 pracovních míst, celkem jich zanikne asi 20 procent. Firma, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, dnes také varovala, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru nemůže vyloučit další rušení pracovních míst v budoucnu.

Více souvisejících

klm Nizozemí Air France-KLM Benjamin Smith (Air France) stávka

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 32 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy