Nejlepší města pro život? Praha v novém žebříčku obstála, silný konkurent je za humny

Praha je druhým nejlepším městem pro život a podnikání v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Nejlepší je Vídeň, která mezi stovkou vybraných světových měst skončila na pátém místě. Praha je na 23. příčce. Vyplývá to ze studie mezinárodní poradenské společnosti Arcadis. Jednotlivá města byla hodnocena podle kvality života obyvatel, úrovně podnikatelského prostředí a dlouhodobě udržitelného rozvoje.

"Praha je v aktuálním žebříčku Arcadis Sustainable Cities Index hodnocena jako takzvaný vyrovnaný inovátor. V kvalitě života obyvatel a úrovni podnikatelského prostředí se celosvětově umístila velmi vysoko. Index oceňuje například dostupnost a kvalitu zdravotní péče, bezpečnost, rozvoj turismu, řadu příležitostí k podnikání a širokou nabídku pracovních míst," uvedla Lenka Matějíčková z české pobočky Arcadis.

V případě trvale udržitelného rozvoje podle ní studie dobře hodnotí vodní hospodářství a zeleň ve městě. Naopak prostor pro zlepšení je v dopravě, geografickém i virtuálním propojení města a ve zlepšení odpadového hospodářství.

"Přední místo Praze ve středoevropském srovnání zajišťuje množství zeleně, dostupnost a kvalita zdravotní péče a vyváženost pracovního a osobního života. Praha je pro návštěvníky velmi atraktivní a sama turismus maximálně podporuje. Index poukazuje na nutnost omezit emise oxidu uhličitého, podpořit alternativní způsoby dopravy, jako elektromobily a cyklodopravu a zlepšit zpracování odpadních vod," uvedla dále Matějíčková.

Při řešení dopravní situace je podle studie potřebné vybudovat záchytná parkoviště, která by navazovala na systém MHD. K restriktivním opatřením, která dnes zavádějí mnohé evropské metropole, náleží omezení vjezdu do centra města pro auta, jež nesplňují určité emisní limity," uvádí dále studie. Klíčové je podle ní také dobudování vnitřního a vnějšího dopravního okruhu a rozvíjení sítě pražské městské hromadné dopravy, jako například linka metra D.

V celkovém žebříčku se nejlépe umístil Londýn, následují Stockholm, Edinburgh, Singapur a Vídeň. V rámci regionu jsou na tom po Vídni a Praze nejlépe Varšava (celkově 54.), Budapešť (57.) a Moskva (58.).

Související

Více souvisejících

Praha Vídeň, Rakousko města evropa

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy