Německo ochromila stávka na železnici, má dalekosáhlé dopady i na Česko

V celém Německu se dnes ráno zastavila dálková železniční doprava. O tomto kroku, který vedl i ke zrušení několika spojů s Českem, rozhodla firma Deutsche Bahn (DB) kvůli stávce železničářů za vyšší platy. Rozsáhlá omezení jsou i v regionech, například v Bavorsku nebo v příměstské dopravě v Berlíně.

"Právě jsme se až do dalšího rozhodli zastavit veškerý provoz dálkových vlaků v celém Německu. Všechny vlaky, které jsou nyní ještě na cestě, skončí na příštím nádraží," uvedly německé dráhy na twitteru kolem 6:30.

#Update #Streik Der Zugverkehr des Fernverkehrs ist weiterhin in Gesamtdeutschland eingestellt. Die Streikmaßnahmen dauern voraussichtlich bis 09:00 Uhr an. Sobald die Züge wieder rollen geben wir Euch bescheid.

— Deutsche Bahn Verkehrsmeldungen (@DB_Info) 10. prosince 2018

Omezení zřejmě potrvá do 9:00, na kdy byl ohlášen konec čtyřhodinové výstražné stávky. Problémy v dopravě, které se dotknou přinejmenším stovek tisíc lidí, se ale očekávají po celý den. Deutsche Bahn proto cestujícím, kteří jsou flexibilní, doporučuje, aby cestu ponechali na úterý. Dnešní lístky pro dálkovou dopravu platí až do neděle 16. prosince.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík už v neděli uvedl, že stávka bude mít dalekosáhlý vliv také na spoje mezi Českem a Německem, a to prakticky po celý den. Zatím se to potvrzuje - odřeknuty byly tři vlaky, a to z Hamburku do Prahy, z Kielu do Prahy a také v opačném směru z Prahy do Kielu. Spoje mezi Prahou a Berlínem pak jezdí z českého hlavního města do Děčína náhradní soupravou, v úseku Děčín - Berlín jsou odřeknuty. Přehled aktuálních opatření je k dispozici na webu Českých drah.

Na řadě německých nádraží se podle televize ntv už od brzkého rána tvoří velké fronty lidí, kteří se snaží zjistit, jak by se mohli dostat tam, kam potřebují. Z informačních tabulí se to totiž vždycky nedozví, většinou jsou plné zpráv o zrušených spojích, některé z nich jsou dokonce zcela prázdné.

Vedle dálkových spojů je podle německých drah zásadně omezen regionální provoz v řadě spolkových zemí, včetně Bavorska. V Norimberku vůbec nefungují příměstské dráhy a v Mnichově jen velmi omezeně. V nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku jezdí podle DB regionální vlaky pouze ojediněle. Problémy jsou hlášeny i z Hamburku, Dolního Saska, Bádenska-Württemberska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska.

Odbory EVG 160.000 železničářů k výstražné stávce vyzvaly poté, co se s DB nedohodly na zvýšení platů. EVG, která nevylučuje další výstražné stávky, požaduje 7,5procentní růst mezd a má také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích. Vedení DB nabízelo 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (12.917 korun).

Související

Více souvisejících

Deutsche Bahn stávka železnice doprava Vlaky České Dráhy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy