Stávka zabrala? Deutsche Bahn se dohodly s odbory o platech

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) ohlásila dohodu s odboráři, kteří tento týden uspořádali výstražnou stávku na podporu svého požadavku zvýšit platy. Dohodu potvrdil také mluvčí odborového svazu zaměstnanců železnic EVG. Není ale jasné, jak se zachová druhý odborový svaz německých strojvůdců GDL, který oznámil, že jeho jednání s DB ztroskotala. Stávky na železnici jsou nicméně do konce roku odvráceny, protože GDL musí nyní vstoupit do smírčího řízení a případnou stávku může vyhlásit teprve po jeho ukončení, informovala tisková agentura DPA.

Společnost DB a odborový svaz EVG urovnaly svůj tarifní spor a dohodly se na zvýšení platů v celkové výši 6,1 procenta ve dvou krocích. K 1. červenci 2019 mají mzdy vzrůst o 3,5 procenta, o rok později ještě jednou o 2,6 procenta, zveřejnily dnes obě strany podrobnosti dosažené shody.

#Tarifrunde 2018: Schwierige Gespräche mit #DB AG bis in den Abend hinein. Wir wollen #mehrfueralle! pic.twitter.com/CZw3LilFmI

— EVG (@DeineEVG) 14. prosince 2018

Zaměstnanci drah navíc dostanou jednorázovou platbu ve výši 1000 eur (zhruba 26.000 korun). Nová tarifní smlouva platí do 28. února 2021; jednorázovou platbu dostanou zaměstnanci v únoru příštího roku.

Mluvčí svazu EVG Regina Ruschová-Ziembaová podle DPA po čtyřdenním jednání s vedením DB v Berlíně hovoří o "úspěchu na celé čáře". EVG podle ní při velmi obtížném vyjednávání dokázala prosadit všech svých 37 požadavků.

Výstražná stávka v pondělí výrazně narušila železniční provoz v Německu. Nejsložitější situace byla u dálkových spojů. Celkem se čtyřhodinová stávka dotkla na 1400 vlaků a její dopady pocítili i Češi.

Železniční odbory EVG, které zastupují kolem 160.000 zaměstnanců železnice, vyzvaly železničáře k výstražné stávce poté, co se s DB nedohodly na zvýšení platů. EVG požadoval růst mezd o 7,5 procenta a měl také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích. Šéfové DB přitom nabízeli nárůst 5,1 procenta ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (téměř 13.000 korun).

Související

Více souvisejících

Deutsche Bahn mzdy / platy železnice Německo stávka Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy