Honda údajně plánuje zavřít závod ve Velké Británii

Japonská automobilka Honda Motor plánuje v roce 2022 uzavřít svou továrnu v britském městě Swindon, což může vést k zániku zhruba 3500 pracovních míst. Informují o tom dnes britská média a místní zákonodárce. Automobilka by prý mohla tyto plány oficiálně představit již v úterý. Honda loni ve své britské továrně vyrobila přes 160.000 aut. Závod se tak na celkové produkci automobilů v Británii podílel více než deseti procenty, poznamenala agentura Reuters.

Honda dnes podle agentury AP uvedla, že se ke zprávám médií o uzavření továrny nebude "v této fázi" vyjadřovat. Britské ministerstvo pro podnikání tyto zprávy označilo za spekulace a odmítlo je komentovat. Místní poslanec Justin Tomlinson z Konzervativní strany nicméně informace médií potvrdil. Opoziční Labouristická strana následně vyzvala vládu, aby se prostřednictvím jednání s Hondou a odbory pokusila o záchranu pracovních míst.

Plán na uzavření závodu, který vyrábí populární vozy Honda Civic, je další ranou pro britský automobilový průmysl v době nejistoty kolem podmínek odchodu země z Evropské unie. Tomlinson, který v roce 2016 pro tento odchod hlasoval, nicméně uvedl, že rozhodnutí Hondy je důsledkem vývoje globálního trhu a s brexitem nesouvisí.

Honda se spolu s japonskými konkurenty Toyota a Nissan podílí na celkové výrobě aut v Británii téměř polovinou. Nissan začátkem února oznámil, že zrušil plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu (SUV) X-Trail v továrně v britském Sunderlandu. Firma sice uvedla, že za tímto rozhodnutím stojí podnikatelské důvody, zároveň však poukázala na problémy spojené s nejistotou kolem budoucích vztahů Británie s EU. Uvedla rovněž, že plány na investice do výroby nových verzí vozů Juke a Qashqai v sunderlandském závodě zůstávají beze změny.

Americká automobilka Ford Motor tento měsíc podle médií sdělila britské premiérce Therese Mayové, že zintenzivnila přípravy na přesun výroby z Británie. Ford v Británii provozuje dvě továrny na výrobu motorů. Ve vyjádření zaslaném agentuře Reuters firma uvedla, že brexit bez dohody by byl pro její výrobní aktivity v Británii katastrofou.

Británie by měla Evropskou unii opustit už 29. března, doposud však nebyla schválena dohoda o podmínkách brexitu. Před riziky, jaká by mohl brexit bez dohody přinést, varují i jiné automobilky a další výrobci. Zmiňují vyšší cla, přerušení dodavatelských řetězců a ohrožení pracovních míst.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) nedávno ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (zhruba 17 miliard Kč).

Výroba automobilů v Británii se loni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

Související

Plně elektrické SUV Honda e:Ny1

Plně elektrické SUV Honda e:Ny1 budou pohánět nové jednotky od Vitesco Technologies

Společnost Vitesco Technologies je lídr v oblasti moderních pohonných technologií a elektrifikovaných řešení, která nyní uzavřela dohodu s automobilkou Honda na dodávku integrovaného pohonu nápravy EMR3 (Electronics Motor Reducer 3. generace) pro nové plně elektrické SUV. Tento inovativní pohon bude pohánět vozidlo s názvem e:Ny1 postavené na nové platformě Honda e:N Architecture F, které bude dostupné v Evropě.

Více souvisejících

honda Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy